Ден след като отпразнува първата си година като независима държава, Южен Судан изигра и първия си официален футболен мач. Националният тим направи 2:2 с Уганда.
 
Президентът на страната Салва Киир не присъства на двубоя, но 22 000 зрители станаха свидетели как Южен Судан на два пъти изравни резултата.
 
Сесар Окутви даде аванс на гостите в седмата минута, но четвърт час по-късно беше изгонен за втори жълт картон. Отстраняването му от игра дойде точно, след като Ричард Джъстин изравни от дузпа.
 
Въпреки че беше с човек по-малко, Уганда доминираше на терена, но вратарят Джума Генаро, който играе в Судан, блесна с добри изяви.
 
В 33-ата минута гостите отново взеха преднина, след като Генаро не успя добре да избие силен удар и топката мина голлинията. Три минути преди почивката играещият в Индия Джеймс Джоузеф вкара за 2:2 с глава.
 
Второто полувреме беше по-равностойно, като и двата отбора не успяха да реализират положенията си.
 
“Това е обещаваща първа стъпка”, обяви селекционерът Зоран Джорджевич. Сърбинът призна, че имал трудности в подготовката на своите играчи за мач срещу Уганда – отбор, който има богат опит в международни срещи.
 
Южен Судан се отдели от Судан на 9 юли 2011 г. след пет десетилетия на гражданска война, в която загинаха над 2 милиона души.