Италианската футболна федерация, министерството на вътрешните работи и министерството на спорта в страната взеха решение да забранят на футболистите в Италия да носят фланелки с номер 88 през сезон 2023/24.

Според информацията на „Gazzetta dello Sport“, този ход е обусловен от борбата с антисемитизма. Нововъведението предвижда и прекратяване на мачове от първенството заради нацистки лозунги и обиди на расова основа. Забранява се използването на антисемитски символи, а клубовете ще бъдат принудени да изземат всички фланелки с №88, които са в обръщение.

Този номер се използва от неонацистките групировки като символ на приветствие. Причината за това е фактът, че осмата буква в латинската азбука е „Н“. В тази връзка 88 се разглежда като НН, използвано като съкращение за „Heil Hitler“.

През сезон 2022/23 в Серия „А“ имаше четирима футболисти, които играеха с 88 на гърба си. Това бяха Марио Пашалич (Аталанта), Тома Башич (Лацио), Томас Ринкон (Сампдория) и Матеуш Прашелик (Верона).

През 2000 г. легендарният вратар Джанлуиджи Буфон попадна в епицентъра на скандал именно заради използването на номер 88. Появата му на терена с такава фланелка предизвика протест от еврейската общност в Италия. На Буфон се наложи да смени номера си и да играе с №77.