Вълнуващ уикенд се очертава за всички любители на футбола. На терените в цял свят ще се изиграят големите дербита на различните страни, големите съперничества, а на места откровени войни. 

Разбира се, ще започнем с най-вълнуващото за българските фенове - ЦСКА срещу Левски, което е в неделя от 17:45 часа на Националния стадион. Вечното дерби в българския футбол се заражда в края на 40-те години на 20 век, когато новосъздаденият отбор на Септември при ЦДВ (по настоящем ЦСКА) става шампион на България още в първата година на своето основаване с победа във финалния мач над Левски София с 3:1. От тогава досега футболен клуб ЦСКА печели 31 титли и 20 купи, а Левски 26 титли и 25 купи. 

Няма да пропуснем и дербито на Пловдив - Ботев срещу Локомотив. Битката между тях е в събота. 
Може би най-футболният град у нас живее за това дерби. Играчите на двата тима искат повече победа в този мач, отколкото в двубоите с Левски и ЦСКА. Преди мач под тепетата е като във военно положение, а победителят не спира да натяква успеха си на загубилия до следващото сражение на терена.


Рим ще  бъде арена на битката в неделя между двамата местни съперника Лацио и Рома. Derby della Capitale е най-голямото съперничество в Италия. "Богаташите" от Лацио срещу тима от работническия квартал Рома. "Вълците" са с леви политически убеждения, докато "орлите" са с десни. Насилие, побоища, дори смъртни случаи бележат тази ожесточена битка.


Old Firm е най-чаканият мач в Шотландия и ще се състои в неделя. Селтик срещу Рейнджърс, католици срещу протестанти. В този мач е намесена политика и религия. Преди, по време и след дербито Глазгоу е разделен на две, ситуацията е като на война, а покрай пъбовете можете да станете свидетели на десетки предварително уговорени сбивания.


Прехвърляме се на друг континент. Бока Хуниорс срещу Ривър Плейт, мачът на мачовете в Южна Америка, Суперкласико. Едно от най-яростните дербита в света - ще се състои в неделя късно вечерта. Два клуба създадени в един и същ беден квартал - Ла Бока. Легендата разказва, че двата клуба са решили да изиграят двубой, а победителят да остане около пристанището, докато загубилият да се премести в предградията. Ривър губи и се измества на мястото, което днес е център на Буенос Айрес. Дербито е бедни срещу богати, дербито е страст, която завладява цял свят. Вестник "Обзървър" категоризира Суперкласико като едно от 50-те неща, които човек трябва да направи/посети преди да умре. 


Оставаме в Южна Америка и друг голям сблъсък - Национал срещу Пенярол. Уругвайското Класико ще се състои в неделя. Битката за Монтевидео. В Уругвай го наричат деня, в който страната се разделя на две. Два градски съперника, които не спират да враждуват. Сбиванията на терена, на трибуните и по улиците са нещо съвсем нормално по време на този двубой. Пенярол е създаден от английски имигранти, докато Национал е е клуб, който е основан и изграден само от местни играчи. До момента са изиграни общо 537 дербита.


В Англия ще бъдем свидетели на сблъсъка на Северен Лондон между Арсенал и Тотнъм. Смята се за едно от най-яростните съперничества във Великобритания, а и в Европа. Започнало през 1913 година, когато Арсенал се мести в Северен Лондон. Шест години по-късно ситуацията вече е извън контрол. Първа дивизия е увеличена с два отбора, а последният член трябва да бъде избран чрез гласуване. Шансовете са най-големи на Тотнъм и Барнзли. Арсенал обаче също подава молба за мястото и в крайна сметка именно "артилеристите" влизат в елита. Това вече е война. Тогава всички фенове на Тотнъм обвиняват председателя на Арсенал Сър Хенри Норис, че е успял да вкара тима в елита благодарение на тъмни сделки. До днес враждата не е потушена.

В Испания пък ще станем свидетели на Дербито на баските - Атлетико Билбао срещу Реал Сосиедад. Наричано още "AP-8", заради името на магистралата, която свързва двата града. Първата среща е играна през 1909 година и оттогава е най-голямото съперничество в областта. Традиционното за това дерби е, че феновете на двата тима се събират на и около стадиона и правят обща "калиера" (парад на феновете). За разлика от повечето големи дербита, тук инцидентите почти липсват, а атмосферата е спокойна. Гневът и на двете агитки се насочва към футболистите, а на към съперниковите фенове.


Няма как да пропуснем и дербито на Виена - Аустрия срещу Рапид. Двата най-успешни и популярни клуба в страната. Първоначално и двата отбора са в западната част на града, но след време Аустрия се мести в южната част. Рапид е създаден от работническата класа и дори носи името Първи работнически клуб. Аустрия пък е клубът на интелигенцията, като навремето дори е имало изискване към интелектуалното ниво на всеки един, който искал да стане част от клуба. 


И ще завършим с шведското "Дерби на близнаците" - АИК срещу Юргорден. Наричани близнаците заради годината си на създаване - и двата клуба са основани през 1891 година. Юргорден е от самия Стокхолм, докато АИК е от Солна - община близо до Стокхолм. И двата клуба си съперничат също така с Хамарби, а най-влиятелните фенклубовете са създадени също по едно и също време - 1981 година. Често преди дербита има уговорени битки между феновете. Съперничеството между двата клуба е не само на футболно ниво, но също така и в ред други спортове. 
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ