Полицията в щата Мараняо вече е задържала един човек, свързан със зверското убийство на 20-годишния бразилски съдия Октавио да Силва Катанеде Джордано.

Това е 27-годишният Луис Мораес де Соуса. Той е признал, че е нападнал арбитъра, но отрича да е участвал в убийството. Полицията издирва още двама заподозрени, има и видеодоказателства, след като фенове са заснели шокиращата случка с мобилни телефони, която се появи в бразилските медии, но не е за хора със слаби сърца.

Самият инцидент беше предизвикан, след като реферът изгонил от терена Хосенир дос Сантос Абреу, който нападнал съдията, а той го пробол с нож, като по-късно футболистът починал. Това разярило феновете и те пребили с камъни до смърт Джордано, а след това отрязали крайниците му и забили главата му на сглобката на вратата.

Официалната версия на властите е, че виновен за всичко е Луис Мораес де Соуса. Той не бил местен човек, а идвал от съседната община Консейо до Лаго Асу (също част от щата Мараняо) и впоследствие бил задържан на 33 километра от местопрестъплението.

Показанията му обаче опровергават варианта за случайно избухване. От тях става ясно, че касапницата е била предварително подготвена, след като всички, включително и съдията са отишли на мача въоръжени.