Не знам кой ще спечели турнира на Конфедерациите в ЮАР, но едно е сигурно – Египет до момента играе най-приятния футбол. Петгодишният труд на селекционера Хасан Шехата е на път да даде резултат и извън Африка. Под негово ръководство “фараоните” два пъти спечелиха турнира на Черния континент, сега вървят още по-смело, хвърляйки ръкавицата към истинските футболни колоси. Забележете, че в египетския национален отбор само двама играчи се подвизават в топ 5 на големите европейски първенства. Мохамед Зидан е най-познатият от тях. Техничарят в момента носи екипа на Борусия (Дортмунд), а преди това името му изгря във Вердер, Майнц 05 и Хамбургер. Другият познат египтянин е Мохамед Шавки, който е собственост на английския Мидълзбро. Капитанът – вратарят Ел Хадари пък играе в швейцарския Сион. Всички останали са футболисти на клубове от родината си. Това обаче не пречи на египтяните да бъдат сериозен отбор, който тепърва ще разгръща потенциала си. 
Не бива да забравяме, че най-известният нападател на Египет – Мидо, бе изгонен от отбора заради просташкото си поведение по време на първенството на Африка през 2006 година. Тогава треньорът Шехата обяви, че тимът ще се справи и без най-голямата си звезда, тъй като винаги е държал и ще държи на реда. Именно дисциплината, футболна грамотност, перфектно прегрупиране и игра с едно докосване са основните компоненти, които превръщат Египет в опасен състав. На пръв поглед, особено в началото на мачовете си, египтяните започват с бавно, приспивно темпо, досущ като пустинни лъвове. Опознават плячката си, допускат я даже в собствения си двор, но после я захапват мълниеносно, зловещо и адски болезнено. Знаят не само как да атакуват, но и как да се отбраняват. Сигурни са още няколко неща – захапката на “фараоните” ще става още по-убийствена. Италия вече си изпати, Бразилия – също, макар че южноамериканците  извадиха луд късмет с тази дузпа в самия край на иначе напълно равностойния мач, чийто най-справедлив резултат беше 3:3.
През есента или най-късно при отварянето на зимния трансферен прозорец поне четирима от основния състав на Египет ще напуснат родината си и ще заиграят в марково първенство. А невероятният треньор Хасан Шехата рано или късно ще поеме също към Европа. И нищо чудно той да бъде първият африкански специалист, застанал начело на доказан евротим. Но преди това приказката на Шехерезада, апропо – Шехата, ще продължи.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ