Замбия изненадващо се класира за финала в турнира за Купата на африканските нации, след като победи в първия полуфинал от надпреварата с 1:0 един от фаворитите за трофея Гана.

Двубоят в Бата (Екваториална Гвинея) започна с натиск на Гана и още в 8-ата минута „черните звезди” можеха да поведат в резултата, но Асамоа Гуиан пропусна дузпа, отсъдена за нарушение срещу него. Нападателят би ниско до гредата, но вратарят на Замбия Мвене успя да избие топката. В 32-ата минута и Андре Аею пропусна да даде аванс на ганайците, след като необезпокояван на втората греда не можа да уцели топката. До края на полувремето така и не падна гол.

След почивката отново ганайците бяха по-активни, докато играчите на Замбия действаха на контраатака. В 78-ата минута нападателят на Замбия и швейцарския Йънг Бойс вкара страхотен гол с изстрел от далеч за 1:0. Шест минути преди края Гана остана с човек по-малко, след като Боатенг спря мълниеносна контра и получи втори жълт картон. До края на мача „черните звезди” натиснаха с човек по-малко на терена, но не успяха да изравнят и ще се задоволят с участие на малкия финал, който е на 11 февруари в столицата на Екваториална Гвинея Малабо от 21:00 часа българско време.

На финала Замбия ще срещне победителя от сблъсъка между Мали и Кот д'Ивоар. Двубоят за титлата ще е на 12 февруари в столицата на Габон Либревил от 21:00 часа българско време.

Замбия – Гана 1:0

1:0 Емануел Маюка (78)

Замбия: Мвене, Химонде, Касонде (66 – Лунгу), Мусонда, Сунзу , Нкаусу, Канса , Калаба, Синкала, Катонго, Чаманга (46 – Маюка)

Гана: Кварасей, Джон Менса (72 - Ворса), Бойе , Инкоом, Ади, Д.Боатенг , Анан, Квадво Асамоа, Гиан (74 – Тагое), Андреа Аею (86 – Мунтари), Джордан Аею