След шест години начело на националния отбор по футбол на Естония треньорът Тармо Руутли повече няма да заема този пости. Под негово ръководство малката балтийска страна постигна и най-сериозния си успех - участие в плейофите за класиране на Евро 2012.

"След три квалификационни цикъла като национален треньор решихме да не му предлагаме нов договор. По принцип нашите договори обикновено са за две години, а това не означава, че в един момент отново няма да го потърсим", коментира президентът на федерацията на страната Айвар Похлак. Припомняме, че Похлак бе главно действащо лице, когато се разрази скандалът около контролата между Естония и България през зимата на 2011 година. Тогава двата отбора завършиха наравно 2:2 под ръководството на съмнителни унгарски съдии. По-късно ФИФА анулира резултата и излезе с информация за доказано манипулиране на резултата.

"Взехме това решение след мача ни с Азербайджан, който спечелихме с 2:1. Искам също така да подчертая, че Тармо е най-успешният треньор в историята на естонския футбол. Направихме няколко големи мача, показахме в някои срещи много добър футбол и се гордеем с резултатите си в квалификациите за Евро 2012", добави Похлак.

Всъщност, за Руутли това не е първи период начело на отбора, тъй като има малък престой и през 1999/2000. 59-годишният специалист изведе Естония до 2-о място в квалификационна група с Италия към Евро 2012, но на баражите отстъпи с общ резултат 1:5 на Република Ирландия. В последната кампания има 2 победи, 1 равенство и 7 поражения./БЛИЦ