Една от бразилските легенди на световния футбол Кафу е разследван от властите в родината си заради обвързаности със считаната за най-голяма престъпна организация в страната - Primeiro Comando da Capital (б.р. в превод: Първа столична команда).

Групировката e базирана предимно в Сао Пауло и околностите, а според правителствен доклад от 2012 година в нейните редици са почти 20 хиляди членове и 6 хиляди от тях вече са зад решетките.

Връзката с Кафу идва след ареста на един от счетоводителите на групировката. В него са открити депозити от 49-годишния бивш защитник във връзка с продажбата на сгради и земи в Сао Пауло. Бившият бразилски национал отрече обвиненията в официално изявление: „Всичко това е невярно. Не знам откъде се появи тази история, тъй като нямам свои имоти в тази област”.

През лятото стана ясно, че Кафу е загубил контрол над 19 свои имота заради натрупани дългове в размери на милиони евро. В същото време той беше разтърсен и от трагичната смърт на своя 30-годишен син Данило. В момента легендата работи като посланик на Мондиал 2022 в Катар.