Ислямска държава планира масирани терористични атаки срещу най-големите футболни стадиони в Европа, твърди британският "Дейли Стар".

Местни експерти твърдят, че е въпрос на време джихадистите да ударят "Уембли" или друг голям стадион, както опитаха да направят на 13 ноември в Париж по време на приятелския мач между Франция и Германия. Този път терористите няма да разчитат на камикадзета, опасани с експлозиви, а на дронове.

"Ислямска държава вече използва успешно дронове с разузнавателна цел в Ирак и Сирия. Безпилотното устройство може да носи по 10 килограма експлозив и трудно може да бъде спряно. Ако се започне стрелба в градски условия, рисковете са твърде високи", коментира експертът по сигурност Крис Абът.

Летящите машинки станаха особено популярни за футболните фенове през октомври 2014 година, когато дрон прелетя над терена по време на евроквалификацията между Сърбия и Албания в Белград. Управляващият го по-късно бе задържан, но проявата му сериозно притесни експертите по сигурност, още повече, след като дронове предизвикаха проблеми и на други спортни събития.

Припомняме, че през лятото ще се проведе Европейското първенство по футбол във Франция, на което стотици хиляди може да се превърнат в мишени.