ПОСЕТЕТЕ СТРАНИЦАТА НА БЛИЦ ЗА МОНДИАЛ 2022 - ТУК!

Националният отбор на Нидерландия отпадна от Световното първенство в Катар (3:4 на четвъртфиналите срещу Аржентина, но се вдига голям шум около Куинси Промес, който игра за "лалетата" миналото лято на Европейското и вече е подал молба за руски паспорт, съобщава Algemeen Dagblad.

30-годишният нападател е заподозрян в опит за убийство и участие в трафик на наркотици в родината си.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Анточа (прякор на Промес в Спартак, бел.ред.) е обект на наказателно производство в родината си във връзка с наркотици. Толкова ли обича страната ни, не може ли без Русия или просто иска да не влезе в затвора в родината си? Това трябва да се реши”, заяви руският спортен коментатор Дмитрий Гьобернев.

През 2014 година Промес, който изигра два мача за отбора на Нидерландия на Европейското преди повече от година, направи първия си трансфер в Спартак (Москва). След престой в Севиля (2018 до 2021 г.), той се завърна в руския клуб чрез Аякс в началото на 2021 година, след като срещу него беше образувано производство в Нидерландия. Твърди се, че звездата се е опитал да намушка братовчед си, както и, че е подкрепял престъпна организация, занимаваща се с трафик на наркотици.

Срещу нападателя в родината му се води наказателно производство от октомври. В началото на годината беше конфискувана вилата му в Утрехт (на стойност 1,2 милиона евро). Промес е заплашен с незабавен арест, когато се върне у дома. И за да заобиколи това, той очевидно дори е готов да стане гражданин на Русия.

Адвокатът Йехуди Мошкович, който представлява племенника на Промес в процеса, сподели относно плановете на обвиняемия: „Това би бил умен ход от Куинси Промес. Но това не означава, че делото срещу него в Нидерландия няма да продължи. Той просто ще бъде преследван и, вярвам, осъден.”

Неговият бъдещ сценарий за Промес е следния: „В последния случай той никога повече няма да може да напусне Русия. Защото веднага щом стъпи на друга земя, той ще бъде арестуван въз основа на искане за задържане от Нидерландия и след това ще бъде екстрадиран оттам.

Едно нещо е сигурно: въпреки натурализацията, Промес не може да играе за руския национален отбор според правилата на ФИФА, тъй като той вече е играл международни мачове за Нидерландия (50 мача и 7 гола от 2014 до 2021 година) - последният досега в Европейското първенство миналото лято (0:2 срещу Чехия). Досега този сезон нидерландската звезда отбеляза 17 гола в 23 мача за Спартак в руския елит.