Заподозреният като основен виновник за смъртта на аржентинския фен Емануел Балбо, хвърлен от трибуна на стадион в град Кордоба и починал вследствие на раните си, Оскар Гомес се предаде на полицията и оспори всички обвинения.

Според аржентинските медии Гомес и Балбо се скарали по време на градското дерби между Белграно и Тайерес (1:1). Причина за спора бил инцидент отпреди четири години, когато прегазил 14-годишния тогава брат на починалия Емануел Балбо. Гомес е заподозрян, че е убил по-малкия брат на Балбо, но впоследствие лежал в затвора само един месец.

Балбо и Гомес дълго време не се били виждали, а когато се засекли на мача изпаднали в ожесточен спор. Не е ясно какво се е случило точно, но видеозапис показва как Балбо е хвърлен от множество други фенове на Белграно, пада от едно около 3 метра от по-горните нива на трибуната и се удря в стълби, оставайки да лежи по очи. По-късно той е починал в болница вследствие на раните си.

Семейството на 22-годишния починал фен на Белграно е убедено, че Оскар Гомес е виновен за случилото си. „Вместо да се защити, той е казал на другите фенове, че Емануел е привърженик на противниковия тим Тайерес и дори си е татуирал логото на клуба”, обяснява лелята на починалия Ерка Балбо.

„Тези чудовища повярвали на Оскар и с Емануел направили това, което не се е правило и с животно”, допълва лелята. Емануел Балбо нямал абонаментна карта за мачовете на Белграно и затова останалите феновете не го разпознали като един от тях.

Адвокатката на обвинения Моника Пико оспорва версията: „Моят клиент няма нищо общо с това, което се е случило с Балбо. Те са имали спор и това е всичко. Моят клиент дори не е бил наблизо. Той е на разположение на полицията”. Ако обаче съдът е на друго мнение, Оскар Гомес може да остане в затвора до 25 години.

„Те трябваше да тикнат в затвора още преди години. Ако тогава беше осъден, Емануел сега щеше да е жив”, споделя бащата Раул Балбо във връзка с инцидента с по-малкия му син от преди четири години.

Полицията вече разгледа видеозаписи от стадиона и е арестувала още четирима други заподозрени мъже.