Само преди няколко дни всички водещи спортни издания гръмнаха с новината за трансфер по оста Барселона - ПСЖ. За шок на всички не ставаше дума обаче за завръщането на Неймар в каталунския гранд, а напротив - играч на испанците премина във френския първенец.

Ако трябва да бъдем крайно точни, продукт от школата на "блаугранас" подписа първия си професионален договор до 2022 година, но с отбора от Париж, и то за сумата от... милион паунда годишно! Това е 16-годишният Шави Симонс.

Кой е Шави? Simons was brought to Barcelona when he was just seven

Както вече може би се досещате, холандският талант е кръстен на легендата на Барселона Шави Ернандес. Също както именития футболист, Симонс играе в халфовата линия, като според редица издания младокът не отстъпва по нищо от техниката и начина на игра на своя кумир Ернандес. Единствената разлика е безкомпромисните действия на таланта в единоборствата.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Младежът е роден в семейство на футболист. Неговият баща е Реджилио Симонс, който е прекарал цялата си кариера в Холандия. Реджилио записва своето дете в първия му клуб - Депортиво Тадер, откъдето впоследствие го привличат каталунците. 

През сезон 2010-11 Симонс пробива в детския състав на каталунците, повеждайки тима до титла в местната лига. Веднага след това той се качва ниво по-нагоре в йерархията, където отново печели титла с новите си съотборници.

 Dutch youngster Simons plays in central midfieldПоследва нова "промоция" - младокът се мести в още по-горна юношеска формация на Барселона, за да... вдигне нов трофей.

През 2016-17 той е част от младежкия състав на "каталунците", с който печели всички 25 срещи през сезона. Там отборът бележи 164 пъти във вратата на противника, като допуска едва 14 попадения в своята. Призът за най-добър през сезона е грабнат именно от Шави Симонс.

На национално ниво роденият в Амстердам талант играе за формациите на Холандия до 15 и 16 години, но има испанско гражданство, което впоследствие може да го накара да заиграе за "Ла Роха".

В социалните мрежи Симонс се радва на огромна популярност, притежавайки близо 2 милиона последователи. 

Младокът разказва и за първата си среща с идола Шави Ернандес. "Бях във фитнеса, когато Шави дойде. Когато му казах, че се казвам Шави, той се засмя. Беше забавно. Той е моят идол".

За финал е важно да отбележим, че в момента агент на Симонс е може би най-популярният такъв в света Мино Райола. Именно маститият мениджър е посъветвал младока да отиде в ПСЖ, въпреки че оферта е имало и от Барселона. В Испания се смята обаче, че каталунците не са искали на всяка цена да задържат таланта, тъй като според тях той не би могъл да изпълни очакванията на феновете, а в такъв случай неговата огромна популярност и смятането му за прекалено голям талант би била лоша реклама на "Ла Масия".
 Born in Holland, Xavi Simons has been labelled the next Xavi