Белгия за първи път в историята е на върха на световната ранглиста на ФИФА, събирайки 1440 точки. „Червените дяволи” изместиха световния шампион Германия (1388 точки) и финалистът от последния Мондиал 2014 Аржентина (1383 точки). Логично за мнозина следва въпросът дали някой нещо не се е объркал и защо наистина това е така.

Ранглистата на ФИФА се основава на резултатите на отборите през последните 4 години. Така колкото по-дълго време е минало от даден мач, толкова по-малка тежест има той за класацията.

За победа в среща от световно първенство се дават 4 точки, на континентален турнир точките са 4, а успех в контрола се оценява на 2,5 точки. Така Белгия под ръководството на Марк Вилмотс прави изключително големия си прогрес в ранглистата най-вече заради силното си представяне в европейските квалификации.

За първи път в топ 10 на класацията е Австрия, чийто тим също направи впечатляващи изяви в квалификациите и се класира за Евро 2016 във Франция. Холандия се провали в квалификациите и пропуска шампионата на Стария континент следващото лято, а това води и до спад на 16-а позиция в ранглистата.