Заплашеният от изпадане от Висшата лига Лийдс се раздели със спортния директор Виктор Орта по взаимно съгласие, съобщиха от пресслужбата на клуба.

Испанецът застана на поста на „Еланд Роуд“ през 2017 и помогна на тима да направи дългочаканото си завръщане в Премиършип три години по-късно. Но Лийдс преживява тежък сезон и са извън опасната зона само по голова разлика, четири кръга преди края на кампанията.

„Дълбоко натъжен съм от начина, по който тази страница се затваря, тъй като Виктор е отговорен за някои от най-хубавите моменти по време на моя престой като собственик на Лийдс Юнайтед и аз благодаря на него и екипа му за всичко свършено през последните шест години. Въпреки това, за всички е ясно, че е време за смяна на насоката и следователно стигнахме до споразумение Виктор да напусне клуба. Разбирам, че привържениците са наранени и разочаровани, но сега е време за обединение. Остават ни още четири финала в първенството този сезон и, работейки заедно, вярвам, че можем да се спасим“, каза собственикът на „белите“ Андреа Радризани.

Междувременно се появиха информации, че ръководството на Лийдс обмисля уволнението на мениджъра Хави Грасия след едва два месеца начело, като Сам Алардайс е сред кандидатите за негов евентуален заместник. Бившият наставник на Уотфорд Грасия спечели три от първите си шест двубоя начело на „белите“, а Лийдс се изкачи до 13-то място. Но тимът записа слаби резултати през април, включително домакински загуби от Кристъл Палас и Ливърпул съответно с по 1:5 и 1:6.