Най-известният бухал в Колумбия почина, след като бе изритан по време на мач, в който Депортиво Перейра отстъпи с 1:2 на Атлетико Хуниор и е застрашен от изпадане във втора дивизия. Бранителят на Депортиво Перейра Луис Морено дори може да отиде в затвора заради постъпката си, която вбеси редица природозащитници в страната.

Панамецът Морено се извини за това, че е ритнал талисмана на клуба Aтлетико Хуниор от града Баранкиля по време на среща от първенството на Колумбия в неделя, но с това не намали критиките по негов адрес от различни организации, занимаващи се с опазване на околната среда.

Умберто Мендоса, директор на Отдела по околна среда на Баранкиля , каза, че птицата е умряла в кабинета на ветеринаря от възможна миопатия, заболяване, предизвикано от натрупването на млечна киселина поради прекалено въздействие на външно тяло, упражнило натиск.

Въпросният бухал живеел на покрива на стадиона на Атлетико Хуниор, и се казва Роберто Meлендес. Той е бил част от ято птици, които са талисмани на клуба. Бухалите редовно летят наоколо по време на мачовете на този стадион и често попадат в обсега на телевизионните камери, когато срещите се излъчват по телевизията.

Местните власти обявиха, че на играча ще бъде наложена глоба или затвор за 45 дниу. От ръководството на Депортиво Перейра също обявиха, че ще накажат играча. /БЛИЦ