В германския отбор на българския национал Валери Домовчийски – Херта, още отсега са се примирили с увеличаващата се вероятност догодина да играят във Втора дивизия. Берлинчани вече подадоха документи за лицензиране на клуба за сезон 2010/11, като са внесени както за Бундеслигата, така и за Втора бундеслига.

Това се дължи най-вече на слабата игра на Херта в домакинските си мачове. На “Олимпиащадион” “Старата дама” няма победа от 8 август, когато се наложи с 1:0 над Хановер. След това германската столица е атакувана и превземана като Червената армия през пролетта на 1945 г. Все едно треньорите на гостуващите в Берлин отбори използват една и съща реплика в съблекалнята, повтаряйки думите на маршал Жуков: “Поднесете ми Берлин на чиния!”. След успеха над Хановер Херта записа 5 загуби и едно равенство у дома в първенството и едно поражение и едно реми в Лига Европа. С три точки от “Олимпиащадион” си тръгнаха Вердер, Фрайбург, Хамбургер, Кьолн и Айнтрахт (Франкфурт), както и Хееренвеен в Европа, една точка взеха Волфсбург и латвийският Вентспилс.

Дали е случайно съвпадение на обстоятелствата или зла прокоба, но сривът в Херта започна в сезона, в който от клуба си тръгна Дитер Хьонес и на неговото място като генерален мениджър застана Михаел Преец. В началото на 1997 г. Хьонес започна работа в клуба от Берлин и още през есента на същата година “Старата дама” се завърна в Бундеслигата след шестгодишно отсъствие. През всичките тези 12 години след това Херта неизменно е в германския елит, като никога не бе падал по-ниско от 12-о място в крайното класиране. Сега обаче, 3 кръга преди преполовяването на сезона, “Старата дама” играе ролята на “фенера” в Бундеслигата. Берлинчани изглежда са се вкопчили в последното място с актив от 5 точки, 4 спечелени като домакин и една като гост на предпоследния Щутгарт. Головите показатели също са отчайващи - 9 вкарани попадения и 30 допуснати. Всичко това насочва към въпроса: Страда ли Херта от комплекса “Дитер Хьонес” и дали клубът не бе прекалено зависим от работата му.

Все пак във всичките години, в които по-малкият брат на Ули Хьонес работеше на “Олимпиащадион”, Херта допусна най-много 6 домакински загуби и то в рамките на цял един шампионат. Това стана през сезон 2006/07, но тогава берлинчани финишираха на 10-о място. Сега само за 14 кръга (7 домакински мача) клубът има 5 загуби на своя стадион. Дори и в най-слабия си сезон в Бундеслигата от 1997 г. досега – 2003/04, когато финишира на 12-о място, “Старата дама” имаше 5 поражения у дома, но това бе за целия сезон. Сега явно в клуба не вярват, че ще успеят да преодолеят кризата и ще изпаднат от елита в първия си сезон, в който Дитер Хьонес го няма в Берлин, за да брани столицата от желаещите да я превземат гостуващи отбори. Те го правят с лекота, с каквото дори маршал Жуков и неговата армия не са успяли да го сторят през 1945 г. Все пак сега Хьонес го няма, за да ръководи футбола в столицата. Неговата власт в Берлин продължи 12 години, същият период, в който Адолф Хитлер командваше Германия от нейната столица.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ/БЛИЦ