Преди 15 години Марио Гьотце се мести от родния си Меминген в Дортмунд, за да играе в школата на Борусия (Дортмунд). Той преминава през юношеските тимове на „жълто-черните“, за да пробие в първия отбор през 2010 година. Гьотце се представя изключително силно за тима от Дортмунд, става любимец на феновете и привлича вниманието на редица европейско грандове. През 2013 година Байерн се съгласява да плати 37 милиона евро, каквато сума е упомената в клаузата за откупуване в договора на халфа с Борусия.

В Мюнхен германският национал не успя да се наложи по същия начин и три години по-късно ще се завърне в бившия си клуб. През 2013 година „жълто-черните“ взеха Хенрик Мхитарян за заместник на Гьотце, а сега германският национал се завръща на „Сигнал Идуна Парк“, за да запълни дупката след трансфера на арменеца в Манчестър Юнайтед.

Марио Гьотце обаче не е първият любимец на феновете на Борусия (Дортмунд), който се връща в тима след трансфер в друг отбор. Германското издание „Кикер“ направи списък на футболисти, напускали „жълто-черните“ и след това отново обличали екипа на тима. В листата не са включени футболисти, които са се завръщали в тима след престой на друго място под наем.

Зигфрид ХЕЛД – Нападателят поставя началото на завръщанията, когато през 1977 година се присъединява към Борусия (Дортмунд). Шест години по-рано той е напуснал отбора, за да отиде в Кикерс Офенбах. При първия си престой в Дортмунд (1965-1971) Хелд изиграва 183 мача, а след завръщането си записва още 47 двубоя с жълто-черния екип.

Ердал КЕСЕР – Турското острие започва професионалната си в Борусия (Дортмунд) и след 84 мача през 1984 година се мести в турския Галатасарай. Две години по-късно се връща в Дортмунд за още един сезон и 24 мача с „жълто-черните“.

Юрген ВЕГМАН – Нападателят, известен като Кобрата, изиграва 70 мача за Борусия в периода 1984-86, но след това разбива сърцата на феновете с трансфер в големия съперник Шалке 04. След година в Гелзенкирхен се мести в Байерн, а през 1989 година се завръща в Дортмунд за още три години.

Андреас МЬОЛЕР – Кариерата на бившия германски национал е белязана от завръщания. Роденият във Франкфурт халф, наричан от феновете Турбото, започва кариерата си в местния Айнтрахт, но през 1988 година се мести в Борусия. За тима от Дортмунд изиграва 75 мача и две години по-късно се връща в родния си клуб. През 1992 година следва трансфер в Ювентус, а през 1994 година Мьолер се завръща в Борусия (Дортмунд). След изключително успешен втори престой при „жълто-черните“ се мести в Шалке 04 през 2000 година, за да завърши кариерата си през 2004-а със заключителен сезон в Айнтрахт (Франкфурт).

Йорг ХАЙНРИХ – След две години в Борусия (Дортмунд) и спечелени една титла и една Шампионска лига, защитникът преминава във Фиорентина през 1998 година. Две години по-късно се завръща при „жълто-черните“, с които печели още една титла.

Нури ШАХИН – Продукт на школата на Борусия, турският национал се утвърждава като основен играч на първия отбор и любимец на феновете. През 2011 година осъществява трансфер в Реал (Мадрид), където не успява да се наложи. Има и кратък престоя в Ливърпул под наем. През 2013-а се завръща в Дортмунд – първо като преотстъпен, а след това и за постоянно. Все още играе за тима.

Шинджи КАГАВА – Класически пример за завръщане в Борусия. След две изключително силни години при „жълто-черните“ и спечелването на две шампионски титли и една купа, японецът направи трансфер в Манчестър Юнайтед. В Англия не му потръгна и две години по-късно се завърна на „Сигнал Идуна Парк“, след като феновете подеха кампания ръководството да приюти японския халф в Дортмунд. В двете години след повторната си поява в Борусия Кагава си върна позицията на незаменим играч.

БЛУДНИТЕ СИНОВЕ – В последните години за Борусия (Дортмунд) играха двама футболисти, които са родени в града, но започват кариерите си в други отбори и една на по-късен етап обличат жълто-черния екип. Това са Кевин Гроскройц и Марко Ройс. Гроскройц напуска Дортмунд на 14-годишна възраст и отива в Ален, където играе за Рот-Вайс. През 2009-а, вече 21-годишен, се завръща в Борусия, за да напусне отново през 2015 година. Ройс минава почти по-същия път. 16-годишен отива в Рот-Вайс (Есен) където остава до навършването на 20 години, за да последва трансфер в Борусия (Мьонхенгладбах). Три години по-късно се завръща в Дортмуд, където играе и до момента.