Развитието на шампионата в руската Премиер лига предлага голяма изненада за феновете. Шампионът Спартак (Москва) е пети с 25 точки, на една точка зад друга традиционна сила – ЦСКА (Москва). Сред грандовете от последните години Зенит единствен държи позициите на претендент за титлата, като към момента е втори с 30 пункта. Трети е представящият се силно в последните сезони Краснодар.

Изненадващо начело на класирането е Локомотив (Москва), който има аванс от три точки пред Зенит. Шампионатът вече беше преполовен и отборите играят мачовете от втория полусезон, а „железничарите“ са начело. Тимът на Юрий Сьомин излезе първи след 14-ия кръг, а това не се беше случвало на клуба от 2004 година насам. Тогава московският Локомотив също беше управляван от същия машинист - Юрий Павлович Сьомин.

Това е третият престой на 70-годишния Сьомин начело на Локомотив. Първият му период беше доста продължителен 1992-2005 г., но и най-успешният в историята на клуба. За това време бяха спечелени две шампионски титли, четири национални купи, една Суперкупа и два полуфинала за КНК. Легендарният специалист се завърна начело на тима през лятото на 2009 година, но година и половина по-късно беше уволнен.

Сегашното завръщане на Юрий Сьомин на „РЖД Арена“ е постижение на един човек и той не е руснак. Това е германецът Ерик Щофелхаус, който през зимата беше назначен за спортен директор. Той даде на легендарния треньор възможност да преструктурира отбора, който в момента е не само лидер в първенството, но има шансове за класиране на 1/16-финалите на Лига Европа.

Предвид разликата в бюджетите на Локомотив (Москва) и тези на Зенит и Спартак (Москва), първото място в класирането на „железничарите“ е невероятен успех за тима. Дори и тази позиция да е само временна, Сьомин заслужава похвали за работата, която върши от лятото насам. През 2004 година тимът му разполагаше с играчи, които бяха в пика на кариерите си – Динияр Билялетдинов, Сергей Овчинников, Вадим Евсеев, Дмитрий Сенников, Дмитрий Лосков и Дмитрий Сичов. Всички те бяха световно признати и руски национали.

Сегашният му отбор е пълен с чужденци. Локомотив разполага с цели 11 легионери, повечето ветерани. Не може да се отрече обаче, че „железничарите“ имат двама изключително силно представящи се руснаци. Това са 22-годишните братя-близнаци Алексей (на снимката вляво) и Антон Миранчук. Двамата са продукти на клубната школа и са един от руските национали в състава на Сьомин. Другите са вратарят Гилерме и халфовете Владислав Игнатиев и Дмитрий Тарасов.

Юрий Сьомин обаче бързо успя да превърне легионерите и руснаците в един тим, притежаващ отборен дух – нещо характерно за всички състави, водени от опитния руския специалист. Именно с такъв дух той постигна предишните си успехи в Локомотив (Москва). Още повече, че Алексей Миранчук се превърна в един от лидерите, въпреки че мнозина прогнозираха срив в играта на отбора след контузията на Ари. Просто Сьомин промени стила на игра. Той повери креативните действия на братята Миранчук и на Джеферсон Фарфан.

33-годишният перуански ветеран изживява истински ренесанс в кариерата си, след като мнозина го бяха пратили в пенсия заради трансфера му в Ал Джазира от ОАЕ. Бившият португалски национал Мануел Фернандеш също беше отписан са големия футбол, но през този сезон възвръща формата си и вече има пет гола от старта на сезона.

Тимът на Юрий Сьомин не изпъква с налагането на някакви футболни нововъведения и не радва естетите с красива игра. Вместо това Локомотив налага олдскул стил. Старата тактическа лисица заздрави играта на отбора си в защита по начин, на какъвто дори Жозе Моуриньо би завидял. Тимът му се представя изключително добре при контраатака.

Сьомин не обича да прави ротации и разчита предимно на едни и същи играчи. Това вероятно ще окаже влияние върху представянето на Локомотив (Москва) до края на сезона, особено ако „железничарите“ продължават битката в първенството и Лига Европа. Дори и тимът от „РЖД Арена“ да не завърши на първо място в класирането, това няма да омаловажи силното представяне и най-вече работата на Юрий Сьомин.

Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ