Милан приема Атлетико (Мадрид) за първия мач помежду им от 1/8-финалите на Шампионската лига. Двубоят е тази вечер от 21:45 часа на "Сан Сиро" в Милано, като с оглед на формата и на двата тима "росонерите" са считани за аутсайдери в сблъсъка. Никога преди това съперниците не са се срещали в евротурнирите.

Новият треньор на Милан Кларънс Зеедорф ще има тежък дебют като треньор в Шампионската лига, след като вече е печелил турнира като футболист с три различни клуба. „Росонерите”, които завършиха втори в група с Барселона, приемат тежък съперник, който спечели своята предварителна група след 5 победи и 1 равенство.

Зеедорф и Симеоне излизат за първи път един срещу друг като треньори. Като футболисти са се срещали доста пъти, като за първи път това се случи на 14 юни 1997 година, когато Зеедорф печели с Реал с 3:1 в мадридското дерби срещу Атлетико. За четирите си години в Реал Мадрид (1996 – 2000) Зеедорф е играл 7 дербита срещу Атлетико – 3 спечелени, 2 загубени и 1 завършило наравно.

На четвъртфиналите на Мондиал 1998 във Франция Зеедорф е резерва за Холандия при победата над Аржентина с 2:1. Следващата година той и Симеоне подновяват срещите си на терена в груповата фаза на Шампионската лига. Тогава Зеедорф вкарва при домакинската победа на Реал с 2:0 срещу Интер, в чийто редици Симеоне е сменен. Два месеца по-късно Зеедорф бележи и при загубата с 1:3 на „Сан Сиро”.

Когато Зеедорф играеше за Интер, загуби Купата на Италия с общ резултат 1:2 от Лацио, в чийто редици се подвизаваше Симеоне. Двамата се срещнаха на терена в реванша, в който Симеоне реализира решаващия гол, след като преди това Зеедорф бе дал аванс на „нерадзурите”, а чехът Павел Недвед бе изравнил. След това Зеедорф и Интер загубиха и Суперкупата на Италия от този съперник с 3:4. През май 2004 година холандецът е на пейката на Интер, който в последния кръг губи с 2:4 от Лацио и пропуска да спечели Скудетото. Тогава Симеоне вкарва един гол за „римските орли”.

Симеоне игра и за Интер между 1997 и 1999 година, като през сезон 1997/98 спечели с „нерадзурите” УЕФА Къп. Той се среща със Зеедорф и в двете дербита срещу Милан. На 22 ноември 1997 година аржентинецът вкарва първия гол при равенството 2:2, а на 22 март 1998 година реализира 2 от головете за успеха с 3:0. В Италия Симеоне е играл още за Пиза (1990-1992) и Лацио (1999-2003), с който печели шампионската титла през 2000 година. През 2011 година за кратко бе треньор на Катания и тогава загуби с 0:2 от Милан, където все още играеше Зеедорф.

Милан допусна само един гол в домакинствата си този сезон в Европа, но спечели само един от последните 8 мача пред собствена публика срещу испански отбори. За последно „росонерите” победиха Барселона с 2:0 на 20 февруари миналата година в първия мач от 1/8-финалите. Кевин Принс Боатенг и Съли Мунтари вкараха тогава головете, но на реванша Милан бе разгромен с 0:4 и отпадна от надпреварата. Третият гол за каталунците тогава вкара Давид Вия, който сега е част от състава на Атлетико (Мадрид).

Атлетико (Мадрид) се е прицелил в първо участие на 1/4-финали от 1997 година, когато сегашният треньор Диего Симеоне играеше на терена за „дюшекчиите”. Испанският тим пристига за първия мач в Милано с повишено самочувствие, след като бе един от трите отбора, които не допуснаха загуба в груповата фаза на турнира този сезон.

КАКВО КАЗАХА ТРЕНЬОРИТЕ
Кларънс Зеедорф (Милан): "Дойдох, за да наложа нови идеи в Милан. Не сме в най-доброто си състояние, но Шампионката лига е турнир, в който всичко е възможно. Очаквам помощ от феновете, а ние ще се опитаме да им отвърнем с добра игра и победа. Кака не е съвсем готов, но се надявам да играе. Атлетико е страхотен отбор и поздравявам колегата Симеоне за свършената работа"

Диего Симеоне (Атлетико Мадрид): "Очаквам открит мач, в който всичко може да се случи. Разбрах, че Милан ще разполага с най-доброто и трябва да внимаваме. Те са опасни на котраатаки, а ние не трябва да допускаме гол. Залогът е огромен и трябва да сме концентрирани през цялото време".
 
милан_1.jpgМилан – Атлетико (Мадрид)atletico.jpg
От 21:45 часа
ring.bg.jpg
Милано, „Джузепе Меаца“
Съдия: Педро Проенса (Пор)
Наказани:  (Милан)
На картон от наказание:  (Милан); Раул Гарсия (Атлетико Мадрид)

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Милан: Кристиан Абиати, Кристиан Дзакардо, Адил Рами, Кевин Констант, Матия Де Шилио, Филип Мексес, Найджър де Йонг, Адел Таарабт, Кака, Кейсуке Хонда, Марио Балотели
Контузени: Емануелсон, Робиньо, Бонера, Бирса, Силвестре, Сапата, Ел Шаарави
Наказани: Рикардо Монтоливо, Съли Мунтари
На картон от наказание: Марио Балотели, Найджъл де Йонг

Атлетико (Мадрид): Тибо Куртоа, Хуанфран, Емилиано Инсуа, Диего Годин, Тоби Алдервейрелд, Габи, Марио Суарес, Раул Гарсия, Арда Туран, Коке, Диего Коста
Контузени: Тиаго, Хави Манкийо, Филипе Луис
Наказани: няма
На картон от наказание: Раул Гарсия

Баланс между двата отбора: нямат играни мачове
Милан срещу испански отбори: 53 мача, 18 победи, 13 равенства и 22 загуби (от тях 11 успеха, 7 ремита и 6 поражения в Милано)
Атлетико (Мадрид) срещу италиански отбори: 19 мача, 10 победи, 2 равенства и 7 загуби (от тях 3 успеха, 1 реми и 4 поражения в Италия)
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Треньорът на Милан Кларънс Зеедорф е печелил трофея в Шампионската лига като футболист с Аякс (1995), Реал Мадрид (1998) и Милан (2003, 2007) и е единственият играч, който е завоювал тази титла с повече от два различни тима
* През последните два сезона „росонерите” бяха елиминирани в турнира от Барселона – през 2012 година на 1/4-финалите и през 2013 година на 1/8-финалите
* Атлетико (Мадрид) няма поражение от 4 гостувания в евротурнирите
* През този сезон Милан отново се срещна с Барселона в груповата фаза – 1:1 в Милано и 1:3 на „Камп Ноу”
* „Росонерите” отпадат в последните си 4 елиминационни дуела с испански противници – срещу Барселона (2011/12 на 1/4-финал, 2012/13 на 1/8-финал, 2005/06 на 1/2-финал) и Депортиво Ла Коруня (2003/04 на 1/4-финал)
* При последното си гостуване в Италия „дюшекчиите” победиха Лацио с 3:1 през сезон 2011/12 в Лига Европа. Адриан Лопес и Радамел Фалкао (2 гола) реализираха попаденията, а Атлетико елиминира „орлите” с общ резултат 4:1 и достигна 1/8-финалите
* През сезон 1961/62 Атлетико печели трофея в несъществуващия вече турнир КНК след 3:0 срещу Фиорентина, а през 2010 година „дюшекчиите” спечелиха Суперкупата на Европа след 2:0 срещу другия милански гранд Интер
* Вратарят Кристиан Абиати бе преотстъпен от Милан в Атлетико (Мадрид) през сезон 2007/08 и изигра 21 мача за „дюшекчиите” в Примера дивисион
* Кака носи екипа на Реал (Мадрид) от 2009 до 2013 година и при дебюта си в мадридското дерби през ноември 2009 година вкара гол на „дюшекчиите” още в 5-ата минута. Той е играл срещу Атлетико в 3 мача на „Висенте Калдерон”, като и в трите случая е печелил
* Робиньо, който игра за Реал (Мадрид) от 2005 до 2008 година, спечели всичките си 4 дербита срещу Атлетико