Зенит стана шампион на Русия за втори път в историята си. Отборът от Санкт Петербург дочака звездния си миг и след 2007 година отново ликува с титлата. Днес Зенит се възползва от равенството на преследвача си ЦСКА (Москва) при гостуването на Спартак (Налчик) и с категорична победа с 5:0 срещу Ростов си осигуриха златните медали два кръга преди края на сезона в Премиер лигата.

Зенит вече има 66 точки и няма как да бъде догонен от ЦСКА и досегашния шампион Рубин. Огромна заслуга за титлата има старши треньорът Лучано Спалети, който изведе тима на върха още в първата си година в Санкт Петербург. За целия сезон до момента воденият от италианеца отбор допусна само три загуби - срещу Спартак (Москва) и ЦСКА в първенството, и срещу Оксер в плейофите на Шампионската лига. Великолепното представяне на Зенит се допълва и от подобрения рекорд за най-много поредни мачове без поражение в шампионата на Русия.

До почивката срещата вървеше равностойно, но Зенит поведе с попадение на Данко Лазович от дузпа в 40-ата минута. Малко по-късно дойде новината за изравнителното попадение на Спартак (Налчик) срещу ЦСКА и в Санкт Петербург започнаха да се подготвят за празненствата.

През второто полувреме гостите продължиха да се държат достойно и дори създадоха няколко опасни положения пред Вячеслав Малафеев, но влизането на Владимир Бистров се оказа ключът към безценните три точки за Зенит. Крилото на националния отбор на Русия направи няколко впечатляващи атаки, след които питерци нокаутираха съперника си. В 75-ата минута Сергей Семак се разписа отблизо за 2:0, а в 82-ата Александър Кержаков вкара 13-ия си гол за сезона и малко след това напусна терена под бурните овации на публиката. Неговата смяна Александър Бухаров се нуждаеше само от няколко минути, за да оформи крайното 5:0 с два бързи гола след пасове на Бистров и Мигел Дани. Цял мач за Ростов изигра Чавдар Янков.

Русия, Премиер лига, 28 кръг
Сатурн - Амкар 2:2
Том Томск - Алания 1:1
Терек - Анжи 1:3
Динамо (Москва) - Рубин 2:2
Спартак (Налчик) - ЦСКА (Москва) 1:1
Зенит - Ростов 5:0
По-късно
Локомотив (Москва) - Сибир
Спартак (Москва) - Криля Советов

Класиране след 28 кръг: 1.ЗЕНИТ 66 точки (шампион), 2.ЦСКА (Москва) 58, 3.Рубин 56, 4.Спартак (Москва) 47, 5.Спартак (Налчик) 44, 6.Локомотив (Москва) 43 и др.