Възможно ли е жена да крещи на футболисти в съблекалнята? Отговорът на въпроса е “ДА”. На международния ден на жената 8 март БЛИЦ ви представя част от най-влиятелните дами във футбола.

610x_1.jpgМАРГАРИТА ЛУИ-ДРАЙФУС – жената, която върна Марсилия на върха
Маргарита Луи-Драйфус е жената, която изведе Олимпик (Марсилия) до първа титла след 18-годишна пауза. Родената в Санкт Петербург дама се запознава с френския бизнесмен и бивш собственик на спортния концерн “Адидас” Роберт Луи-Драйфус в самолет преди повече от 20 години и следва бърза сватба и голяма любов. През 1996 година милионерът купува клуба. Той се занимава с любимия си футбол само 13 сезона, защото през 2009-а умира от левкемия.
Всички съветват Маргарита да продаде акциите си, но тя решава да направи отбора шампион в памет на любимия си съпруг. Още в първия си сезон като президент шефката изпълва обещанието си и слага край на 18-годишна суша.

ЖИЗЕЛА ОЕРИ – причината за възхода на Базел
56-годишната Жизела Оери е сред личностите, отговорни за възхода на швейцарския Базел в последните години. Германката е председател на клуба, дарява сериозни суми за отбора и ползва връзките си в света на бизнеса за намиране на спонсори. Смята се, че заради нейното разумно управление Базел е сред най-стабилните финансово отбори в Европа.
Заради здравословни проблеми съпругата на милиардера Андреас Оери ще напусне поста си в клуба след края на сезона. Джиджи обаче ще продължи да помага и ще ръководи благотворителни кампании и проекти за деца.

fla_bahia_patricia_hg_20110125.jpgПАТРИСИЯ АМОРИМ – от олимпийските игри до възраждането на Роналдиньо
На 7 декември 2009 година бразилският гранд Фламенго изненадващо назначава жена за президент. Това е 40-годишната Патрисия Аморим. Тя е известна като една от най-добрите плувкини в страната и участва на Олимпиадата в Сеул през 1998 година.
Сред най-важните ходове на Патрисия е привличането на Роналдиньо в началото на 2011 година. В родината си носителят на “Златната топка” възражда кариерата си и дори отново облича фланелката на националния тим.

ОЛГА СМОРОДСКАЯ – желязната дама в Локомотив (Москва)
Локомотив (Москва) има желязна дама за президент от 2010 година. Това е 55-годишната Олга Смородксая, която беше наречена “единственият истински мъж в руския футбол” от медиите в страната. Олга управлява стриктно отбора и се подчинява единствено на принципите си. Преди година тя уволни треньора Юрий Краснозан заради съмнение, че е участвал в уговаряне на мач с Анжи (Махачкала).

БАРБАРА БЕРЛУСКОНИ – по пътя на Росела Сенси
Барбара Берлускони, дъщерята на Силвио Берлускони, най-вероятно ще тръгне по стъпките на сънародничката си Росела Сенси и ще застане начело на един от най-популярните отбори в Италия. Сенси наследи Рома след смъртта на баща си Франко, но не успя да се справи с финансовите проблеми и продаде клуба на американския бизнесмен Томас ДиБенедето.
Барбара все още не е застанала начело на Милан, но се смята, че Силвио Берлускони скоро ще отстъпи президентството на дъщеря си. В момента тя се обучава да ръководи отбора като част от Управителния съвет. 27-годишната дама не пропуска мач на тима, а според слуховете е бременна от футболиста на “росонерите” Пато.

ПЪРВАТА ДАМА
Първата дама президент на футболен клуб е Мария Тереса Риверо. През 1994-а тя е назначена от съпруга си Хосе Мария Руис-Матео, който купува акциите на испанския Райо Валекано. По това време Мария Тереса е на 59 години и остава на поста до миналия сезон, когато на 76 беше принудена да се оттегли заради финансови проблеми.
Иначе с името на симпатичната бабичка се свързват успехите на отбора в края на 90-те години, сред които четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА.
Тя ще бъде запомнена с първото си действие – смяна на името на стадиона, който кръсти на себе си. Г-жа Риверо забрани нецензурните думи на трибуните, но не се притесняваше да псува съдиите. За нея футболистите са като деца и тя се грижи за тях както за собствените си 13 синове и дъщери и 36 внука.

eva_carneiro_banca_chelsea_2.jpgБОНУС - ЛЕКАРКАТА НА ЧЕЛСИ
Англичанката Ева Карнейро е красивата дама, която от лятото виждаме на резервната скамейка на Челси. Тя обаче не е там, за да привлича внимание, а защото е специалист по спортна медицина. Като дете Ева танцува балет и тренира конен спорт, но травми я принуждават да се оттегли. В този момент решава, че иска да помага на хора за бързо възстановяване и се насочва към спортната травматология. Преди да започне работа в Челси, г-ца Карнейро работи с женския национален тим на Англия и отбора по лека атлетика по време на Олимпиадата в Пекин. В клуба от Лондон е от 2009 година като травматолог на “Б” отбора, а от лятото на 2011 година е шеф на лекарския щаб на първия тим.
Ева е състезателка по латиноамерикански танци у фламенко. Тя се интересува от травми причинени от танци и спорт.

В БЪЛГАРИЯ
Две дами са известни покрай футбола в България. Това са бившите шефки на Локо (Пд) и Миньор (Пк) Галя Топалова и Лидия Станоева-Скалата. Топалова беше пример за стил и елегантност, но не беше особено обичана от феновете и бързо-бързо продаде акциите си на Коко Динев.
В същото време дребничката й колежка от Перник беше известна с високия тон, на който говореше, и с цветистия език, който ползваше. Лидия бе не по-малко колоритна в изказванията си от Венци Стефанов, а във футболната си кариера е била още начело на Хебър, Искър и Кремиковци. Тя се оттегли от футбола, но и днес е на стадиона като фен.

2009_11_10_cl_DPMZCEYUZ.jpg