Дори 18 години след победата на България с 2:1 над Франция на 17 ноември 1993 г. в решителна световна квалификация, тогавашният селекционер на “петлите” Жерар Улие продължава да обвинява Давид Жинола за поражението.
 
Бившият мениджър на Ливърпул и Астън Вила публикува своята книга “Тайните на треньорите” (“Secrets de Coachs”). Улие твърди, че Жинола не само е сбъркал и помогнал за втория гол на Емил Костадинов в мача, но и е настроил публиката в Париж срещу Жан-Пиер Папен и Ерик Кантона.
 
kostadinov_1993.jpgКантона и Папен са били освирквани от феновете при всяко докосване на топката на “Парк де Пренс”. Това става, след като дни преди това Жинола обявява, че двамата не заслужават да са титуляри за негова сметка.
 
“ПСЖ играе на “Парк де Пренс”. ПСЖ е враг на Олимпик (Марсилия). Жинола настрои феновете с изказването си, че той трябва да е титуляр, а не Папен и Кантона. Давид постъпи много подло. Всеки път, когато някой от двамата докоснеше топката, биваше освиркан от собствените си фенове”, пише Улие.
 
Бившият френски селекционер твърди, че Еме Жаке, който пет години по-късно изведе “петлите” до световната титла, му е попречил да извади Давид Жинола от отбора заради изказването му: “Направих грешка, че не го изгоних. Еме Жаке е виновен, че ме разубеди от първоначалното ми решение.”
 
Още преди години Улие обвини Жинола, който влезе в игра на мястото на Папен, че е извършил престъпление спрямо отбора, след като е подарил топката на българите и е помогнал на Емил Костадинов да класира отбора си за световното първенство през 1994 г.
 
“Ако не беше Жинола, щяхме да участваме на Мондиал94”, твърди Улие./БЛИЦ