Един убит и четирима ранени, двама от които берат душа с изпочупени ръце и крака в болницата в град Потенца – това е тъжната равносметка от мелето в неделя по обяд между ултраси на отборите на градчетата Мелфи и Рионеро в южната италианска област Базиликата, пише "Монитор". 

Двете спортни дружества се състезават в петоразредния шампионат на „калчото“, който е известен с наименованието „Ечеленца“ и е нещо като „А“ – окръжната група на района.

Жертвата и потрошените тифози са до един от Рионеро, докато 25 от помлялите ги тифози на Мелфи вече са задържани и търкат наровете на ареста в главния град на областта – Потенца.

Градчетата Мелфи и Рионеро се намират едно от друго на хвърлей разстояние, общо взето са добри съседи, но според полицията привържениците на двата местни футболни отбора от край време били на нож, като свадите и боевете между тях никак не били рядкост.

Интересното е, че поредният сблъсък в неделя между двете агитки не е предшествал пряк двубой на Мелфи и Рионеро, а техни срещи съответно с отборите на Толве и Бриенца.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Но по пътя за стадионите, където е трябвало да се играят въпросните мачове, враждуващите тифози се засичат на бензиностанция, започва ужасна кавга, която преминава в преследване с автомобили по пътищата около Потенца.

Ако се вярва на местните медии, двете разярени агитки си дават среща малко след обяд на пусто място до града, където да премерят сили с прътове, железни вериги и боксове.

Изглежда обаче там пристигат първо убитият 39-годишен водопроводчик от Рионеро – Фабио Тучариело и негвите авери, които слизат от микробус и остават в очакване на „врага“. Броени мигове по-късно обаче в групата се врязва с бясна скорост бял Фиат Пунто, Фабио е убит на място, четирима други младежи са тръшнати на земята, а колата изчезва яко дим.

По-късно тя е открита от полицията, като шофьорът й и тримата му спътници, до един фенове на Мелфи, са арестувани. По-късно са закопчани още двайсетима разгорещени техни съмишленици, които са засечени от камерите на бензиностанцията на първата среща да издевателстват над тифозите на противниковия отбор.

Трагедията стана причина да бъдат отложени мачовете от елитна група на Базиликата, а квестурата в Потенца набеляза жестоки мерки за борба с хулиганщината по местните стадиони.

В коментарите си на тъжния случай националните медии подчертаха, че той съвсем не е изолиран, тъй като нечовешките стълкновения между агитки на отбори от ниските „етажи“ на „калчото“ са нещо често срещано и никой не им е обръщал внимание поне досега.