Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж е подал оставката си като член на Международния олимпийски комитет. Това става дни преди 95-годишният бразилец да бъде наказан заради корупция от времето на дните си като бос на световния футбол.
 
Хавеланж, най-дългогодишният член на МОК, е подал оставката си в писмен вид в четвъртък, твърди “Асошиейтед Прес”. Агенцията се позовава на свой източник, който поискал да остане анонимен, тъй като решението на бразилеца се пазело в тайна.
 
Оставката на Жоао Хавеланж става броени дни преди той да бъде наказан заради участието си в скандала с фалита на компанията “ISL”. Бразилецът, член на МОК от 1963 г., бе заплашен от наказание или изключване от спортното движение заради взети 1 милион долара от бившата маркетингова агенция на ФИФА.
 
Жоао Хавеланж, бивш състезател по плуване и водна топка, бе седмият президент в историята на ФИФА. Той заемаше позицията от 1974 до 1998 г. Бразилецът наследи на поста Сър Стенли Роуз и бе заменен от Сеп Блатер.

Както е известно, бившият президент на БФС Иван Славков бе изключен от Международния олимпийски комитет заради участието си в скандала "Да купиш игрите", избухнал след запис със скрита камера от предаването "Панорама" на "Би Би Си".