Шведският голмайстор Златан Ибрахимович е на път да спечели шампионската титла в Италия и с тима на Милан, след като вече го е правил с “кръвния враг” Интер. В обширно интервю за “Евроспорт” 29-годишният нападател говори за актуалния си тим, отношението с бившия му треньор в Барселона Хосеп Гуардиола и за завръщането му националния тим, след като преди това се бе отказал.

 - Преди бяхте в Интер, а сега играете за Милан. Как се чувствата от към “червено-черната” страна на Милано?
- Чувствам се наистина добре. Бях една година в Барселона и се завърнах в Серия “А”, за да играя с “червено-черната” фланелка. Чувствам се прекрасно в Милано.

- Каква е най-голямата разлика между двата милански гранда?
- Мисля, че в Милан мислят повече за титли. Когато бях в Интер, тогава тимът не бе печелил дълго време нищо и едва в последните няколко години дойдоха трофеите. В същото време Милан почти постоянно печели титли в последните 20 години. Нямам абсолютно никаква причина да казвам нещо лошо за Интер, тъй като и там имах добри времена, на които се наслаждавах. Исторически погледнато Милан е по-великият клуб.

- Преди време треньорът Масимилиано Алегри каза, че играете най-добрия сезон в кариерата си. Съгласен ли сте с това мнение?
- Чувствам се много добре физически и играя с голяма мотивация и голям глад за голове. Смятам, че с всяка година нещата стават по-добри.

- От 2004 година всеки сезон сте шампион с четири различни тима в три различни първенства. Дали Аякс, Ювентус, Интер или Барса, Вие винаги сте имали успех.
- Без добри отбори нищо не може да се спечели. Беше невероятно в Аякс. При Ювеентус играх в може най-добрия им тим през последните години. Нужно е само да се погледат имената, които играха тогава в Торино. След това преминах в Интер, където също бяхме събрани страхотни играчи и също спечелихме. Годината ми в Барселона също бе страхотна, въпреки че там имаше и някои негативни неща, но това е нормално. Сега съм тук и се надявам, че нещата ще продължат са бъдат също толкова успешни.

- Милан чака титла от 2004 година. Тази година нещата изглеждат много добре или?
- Трябва да спечелим титлата. Феновете, клуба, играчите, всички искат титлата и я очакват. Аз обаче съм реалист. Когато бях в Барселона, отборът там бе обигран и всичко бе конструирано. Тимът бе готов за всичко. Когато дойдох тук, ми бе представен проект и ми бяха обещани много неща, които обаче все още са в един процес на развитие. Този сезон дойдоха няколко нови играчи като Робиньо, Касано и Ван Бомел. Процесът продължава. Мисля, че следващият сезон ще можем да се борим за всички титли.

- Вие все още чакате първия си трофей от Шампионската лига. Често сте критикуван за изявите си в тази надпревара.
- Когато бях по-млад, исках на всяка цена да спечеля Шампионската лига. Вече гледам на нещата по-реалистично. През миналия сезон играх в Барселона в перфектния тим. Бяхме на полуфинал, но пропуснахме да се класираме за финала. Моментната форма и късметът са решаващи. Би било фантастично да спечеля титлата в Шампионската лига. 

- Играли сте с Лионел Меси. Той ли е най-добрият футболист?
- Беше за кратко, твърде кратко време, за да дам подобна оценка. Най-добрия за мен играч, с който съм играл, е Патрик Виейра. Играх няколко години с него. Той играе за отбора и се бори с всички сили за него. Меси е най-добрият индивидуалист, това е ясно.

 - Какъв опит събрахте в Барселона?
- В Барселона установих, колко бързо може да се променя футбола. Моят проблем в Барса бе един човек, философът (б.а. има се предвид треньорът Хосеп Гуардиола). С никой друг не имал проблем. Няма някой, който да каже, че съм направил нещо погрешно. Първите 6 месеца протекоха страхотно, но тогава се случи нещо, което и до днес не знам, какво е всъщност. Все още чакам отговор. Няколко месеца след настъпването на новата година той не проговори нито думичка с мен. Когато някой не те мотивира, тогава вече не се бориш. Затова има треньори. За Жозе Моуриньо можех да изляза на улицата и да убия някой. Той ме мотивираше невероятно много. С другия бе футбол и само футбол. Според мен играта трябва да се напасва спрямо играча, за който си дал 70 милиона евро. То променяш стила на игра заради него, тъй като ти не си го взел, за да гледа птичките в дърветата.  

- В Швеция сте идол. През ноември 2009 година спряхте да играете за националния отбор. Шест месеца по-късно се завърнахте в него.
- Спрях да играя за националния отбор, когато не успяхме да се класираме за Световното първенство в ЮАР през 2010 година. Тогава бях много разочарован и мотивацията ми почти я нямаше. Моят адреналин и мотивация се завърнаха и си казах, че имам нужда от националния тим. Аз се нуждая повече от него, отколкото той от мен. Точно заради това се завърнах. Аз бях капитан, когато спрях и сега отново съм. За мен това е голяма чест.

- Мислите ли за Световното първенство в Бразилия през 2014 година?
- В националния отбор трябва да играят най-добрите играчи. Чувствам се наистина добре в него. Дали ще бъда в селекцията и през 2014 година, не мога да кажа. Ако съм същия Ибрахимович, като днес, със сигурност ще съм в него.

- Роналдо обяви край на кариерата си. Знаем, че харесвахте този играч особено. Как ще коментирате отказването му?
- Това е голяма загуба за футбола. Той е за мен истинския Роналдо. В последните 15-20 година нямаше по-добър от него. В най-върховите му моменти имаше още един играч на толкова високо ниво и това бе Зинедин Зидан. Това, което Роналдо направи за футбола, никой не го е правил и затова ще липсва на всички ни.

- Вие играхте в почти същите клубове като него – Интер, Барселона и сега Милан, но никога не сте се засичали. Съжалявате ли за това?
- Не, аз съм щастлив, защото съм играл срещу него, когато той бе в Милан. Аз тогава бях в Интер и за мен бе достатъчно да сме на един терен по едно и също време. Играл съм срещу много други изключителни играчи, но има само един Роналдо. Както Марадона винаги казва: “Има много крале, но само един господ”. Това важи и за Роналдо.

- Човек може да каже, че напомняте на легендата в бокса Мохамед Али. Вие сте също толкова самоуверен, колкото него, винаги готов за битка и малко арогантен. Мислите ли, че малко или повече имате същия темперамент?
- Не искам да се сравнявам с него. Той е една легенда. Аз съм си аз. Естествено, че вярвам в себе си. В моята родина трябва да си вярваш и да имаш голямо самочувствие, защото не винаги е толкова просто да се изправиш отново на крака, след като паднал. Без самочувствие не върви. Арогантността идва от само себе си. То не решаваш това, а просто поемаш лидерската позиция. Или си лидер или не си. Аз съм на ринга и никой не смее да се качи на него. Не всеки е добре дошъл. Най-важното е обаче това, което правя на терена. Ако там не показвам нищо, всеки ще ме определя като клоун. Трябва да се демонстрира на терена, че си някой. Тогава се получава перфектния мач. /БЛИЦ