Известният румънски треньор Мирча Луческу е новият треньор на украинския гранд Динамо (Киев). 74-годишният специалист подписа договор за два сезона с двукратния носител на КНК. Той наследява на поста Алексей Михайличенко, който беше освободен преди три дни.

За последно Луческу беше начело на националния отбор на Турция. Най-дългия му престой като треньор е в Шахтьор (Донецк) – най-големият враг на Динамо (Киев) в Украйна. Заради новата си работа румънецът си навлече гнева на феновете на „миньорите“.

Мирча Луческу е работил начело на румънските Корвинул, Динамо (Букурещ) и Рапид (Букурещ), италианските Пиза, Бреша, Реджана и Интер, турските Галатасарай и Бешикташ и руския Зенит. Бил е начело на националните отбори на Румъния и Турция.

Като треньор два пъти е печелил титлата в Румъния (по един път с Динамо и Рапид), три пъти купата на страната (два пъти с Динамо и един път с Рапид) и суперкупата на Румъния с Рапид. Два пъти е ставал шампион на Турция (по веднъж с Галатасарай и Бешикташ), а с „Джим Бом“ триумфира в Купата на УЕФА през 2000 г.

Осем пъти извежда Шахтьор (Донецк) до златните медали в Украйна, шест пъти печели купата на страната и седем пъти суперкупата, а през 2009 г. печели Купата на УЕФА. През 2016 г. извежда Зенит до триумф за суперкупата на Русия.