Държавната прокуратура на Хърватия започна разследване срещу местната футболна звезда Лука Модрич заради лъжливи показания, дадени по време на процеса срещу футболния бос Здравко Мамич. Според index.hr 31-годишният футболист на Реал (Мадрид) може да бъде осъден на затвор между шест месеца и пет години.

Според прокуратурата Модрич е излъгал, когато е променил показанията си в полза на Мамич. Проблемът е относно датата на подписване на анекс към договора между халфа и Динамо (Загреб). В него е уточнено разпределението на парите от трансфера на Лука Модрич в Тотнъм през 2008 година (16,5 милиона паунда).

„Той беше разпитан като свидетел и невярна обяви, че анексът (позволяващ на Мамич да получи 50% от трансферната сума) е парафиран на 10 юли 2004 година, когато подписва и първия си професионален договор с Динамо (Загреб). След това същия анекс е бил продължаван с всеки нов договор между играча и клуба“, заявиха от прокуратурата.

„Подозренията за лъжливи показания дойдоха от собствените думи на Лука Модрич по време на разследването на Организацията за борба с корупцията и организираната престъпност на 30 август 2015 година. Тогава е заявил, че анексът е подписан, когато е започнал да играе за чуждестранен клуб“, допълниха хърватските власти.