Една от звездите в английската Висша лига и халф на Манчестър Юнайтед Неманя Матич отказва да носи червен мак на екипа си по време на градското дерби със Сити в неделя от 18:30 часа българско време.

Всеки ноември Великобритания почита загиналите си в битка военни, като тази традиция започва след Първата световна война. Матич обаче заяви, че макът му напомня за бомбардировките в Сърбия през 1999 година, когато бяха убити около 500 цивилни граждани след атаката на силите на НАТО. Сърбинът не сложи този символ и при гостуването на Борнемут (2:1) миналата събота.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Напълно разбирам хората, които носят мак и изцяло уважавам правото им. Изпитвам уважение към всеки, който е загубил свой скъп човек в конфликт. Но на мен ми напомня за атака, която преживях лично като 12-годишно, уплашено до смърт, момче в Шабац през 1999 година, когато страната ни бе разрушена. Те бомбардираха моята страна и аз не разбрах защо. Смятам, че сега не е времето, за да сложа мак на екипа си. Ако е необходимо, съм готов веднага да напусна клуба и Англия“, написа Матич в „Инстаграм“.

„Не искам да подценявам "попито" като символ във Великобритания нито да обидя някого, но това е личен избор. Надявам се, че всички ще разберат причината да не сложа мак и че ще мога да се концентрирам върху това да помогна на отбора си в предстоящите мачове", допълва сърбинът.

АНГЛИЯ, ВИСША ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019