Спортният сайт “Goal.com” прави класация на десетте световноизвестни личности, който са се отказали от мечтата си да станат футболисти.

10.Ален Прост (шампион във Формула 1)
Доста преди Арсен Венгер, друг французин носи прякора “Професора”. Ален Прост си спечели това име заради увереността зад волана, но като дете предпочита футбола. Малкият Ален тренирал усилено с топката, но когато бил на 15 години по време на семейна ваканция баща му го качил на картинг. С четири световни титли, 51 победи за Гран при и десетки епични сблъсъка с Айртон Сена доказа, че е избрал правилната кариера. 


9.Симен Агдестейн (шахматен гросмайстор)

Норвежецът има странна история. Той е може единственият човек в света представял родината на национално ниво си във футбола и шахмата. На 15 години печели титла в шаха, а две по-късно преминава във футболния Лин Осло, стига и до мъжкия национален отбор, за който има 8 мача. В началото на 20-те му години обаче тежка контузия го принуждава да се откаже. На 18 години вече е гросмайстор и има седем шампионски титли на страната си.


8.Лучано Павароти (оперна звезда, тенор)

Известен освен като оперен певец и като голям фен на Ювентус, Павароти бил най-щастлив докато играел за Модена като дете. Често бил включван в мачовете на по-големите момчета, които се възхищавали на таланта му по крилото. Майка му обаче го накарала да се откаже от футбола и да стане учител. Той поел по свой път и станал световна звезда. Футболните фенове го познават с изпълнението на арията “Nessum Dorma”, която превърна в химн по време на световното първенство в Италия през 1990 година.

7.Шон Конъри (филмова звезда)
Шон имал възможността да покори “Олд Трафорд”, но бъдещият Джеймс Бонд, отхвърлил предложението на Мат Бъзби да премине в Манчестър Юнайтед. Младият шотландец играл в контрола, на която се оказал мениджърът на “червените дяволи”, който веднага след мача му предложил договор и 25 лири заплата на седмица. “Бях изкушен, но осъзнах, че един футболист печели докато е на 30 години, а вече бяха на 23 и избрах да стана актьор. Оказа се добро решение”, споделя актьорът.

6.Ник Бърн (попзвезда)
Певецът на попгрупата “Уестлайф” Ник Бърн е бивш професионален вратар и има два сезона в Лийдс. През 1997 година договорът му изтича и не е подновен, защото според треньорите е с два инча по-нисък, отколкото трябва. Преди да се откаже от кариерата си играе за няколко отбора в Ейре преди да се включи в музикалния проект. Любовта му към футбола остава, миналото лято бе резерва за легендите на Ливърпул, които играха срещу Отбор от звезди в 20-годишнината от трагедията на “Хилзбъро” (на снимката с Алън Шиърър). Бил е и национал на Ейре във всички юношески формации.

5.Стив Уоу (крикет легенда)
Капитанът на Австралийския отбор по крикет Стив Уоу бил толкова добър като малък, че играел и футбол. С неговия близнак Марк подписали професионални договори като футболисти със Сидни Кроатиа, където играли малко преди да се концентрират върху играта с бухалка и топка. И двамата постигат големи успехи в крикета.

4.Алберт Камю (философ)
Най-младият лауреат на Нобеловата награда за литература като дете предпочитал футбола. Камю бил вратар, известен със страстта си към играта. Мечтата му да стане професионалист се сгромолясала, когато заболял от туберкулоза. Известният философ, писател и драматург обаче казва: “Всичко, което знам и което съм постигнал е благодарение на наученото от футбола”.

3.Хулио Иглесиас (певец)
Любимият син на Мадрид е играл за младежките отбори на Реал, преди тежка катастрофа да го принуди да се откаже. Контузиите не му позволяват да играе дори и след възстановяването му. Докато лежи в болницата една от сестрите му дава китара, за да възстанови движението на ръцете си и благодарение на това по-късно продава над 300 милиона албума.

2.Род Стюарт (певец)
Род е от бедно семейство, което обожава футбола. Като ученик е пълен отличник, като такъв се представя и на терена, където симпатизира на Арсенал. На 15 години напуска училище, за да гони футболна кариера, подписва в третодивизионния Брентфорд. Там изкарва предсезонната подготовка, но не е доволен, защото трябва да чисти обувките на по-възрастните и за голямо разочарование на баща си напуска. “Имах талант, но не и желание. Животът на музиканта е много по-лесен и може да си пиян през цялото време. Трябва да призная, че има две неща, които правя добре – да играя футбол и да пея”, споделя по-късно рокзвездата.

1.Карол Йозеф Войтила (Папа Йоан Павел II)
Преди да оглави католическата църква, младият Войтила играел футбол за отбора на родния му град Вадовице. По това време се отличавал със сила и огромно желание. По-късно бил стопер в Университета в Краков. И във Ватикана не забравя първата си любов като венчава вратаря на Манчестър Сити Шей Гивън през 2001 година./БЛИЦ