Усоен купон в дупнишкото село Усойка спретна Димитър Ангелов-Дучето. Повод за джумбарето бе тригодишнината от катастрофата, която фен №1 на ЦСКА преживя на “Цариградско шосе”. Над 150 човека, строени като римски центуриони, акостираха в ресторанта при майстор Миро, за да уважат курбана за здравето на техния водач. Сред гостите имаше и фенове на Партизан (Белград) – побратимения клуб на българските “армейци”.
Точно в 19,30 часа на мястото на събитието се яви отец Кирил. Попът се оказа върл фен на “червените”, а на всичко отгоре като младок е гонил топката по дясното крило. Отчето чете за здравето на Дучето и присъстващите, после дръпна такава 30-минутна реч, на която и най-видните земеделски оратори от 30-те години на миналия век биха завидели. Дядо Кирил изрече култовата реплика: “Разсичам мрака, за да докарам светлината, която ще огрее над ЦСКА!”. После, помолен от върли “армейски” ултраси, отецът анатемоса “приятелите” на сектор Г от “Герена”.
Някъде в края на фамозната му реч в заведението нахлуха 12 мургавелковци, облечени с тузарски черни костюми и лачени обувки като на незнайния войн. Сред гостите настана кратка суматоха, помисляйки си, че ги атакуват от подземния свят.
“Не, не, ние идем от света на Орфей!”, обяви най-големият тузар от “анонимниците” и тогава всички разбраха, че насреща им са застанали музиканти. Почти като тия от оркестъра на Горан Брекович.
“Ние сме 12 юнаци, но от оркестъра на Елвис Байрамович”, уточниха ромите, навадиха духовите си инструменти и дадоха началото на веселбата. Двама от тях свириха десетина минути на ухото на Дучето, а през туй време фен №1 на ЦСКА си пийваше сладко, сладко от 60-градусова ракийка. Духовият оркестър изкара на сцената огромен репертоар, продължил около 10 часа. Танците и песните на “черните пантери” нямаха край, а бузите на единия музикант а-ха да се пръснат от якото надуване.
Менюто бе повече от пребогато – 150 килограмово теле, 100 литра вино, по 30 литра ракия-усойница, уиски, водка и бира на корем.
Някъде към 6 часа сутринта гостите се разотидоха – някои на два, а други на четири крака.