ОПИТАЙ КЪСМЕТА СИ С БЛИЦ ГЕЙМ!

Много трудно е да бъдеш родител. До това заключение напоследък е стигнала Мария Петрова, съжаляват я приятелки. Последното златно момиче на Нешка Робева винаги е поставяла семейството пред професионалните си ангажименти в спорта. С навлизане на дъщеря й Елинор в тийнейджърска възраст обаче животът за пловдивчанката лека-полека станал същински ад. Трикратната световна шампионка била отчаяна в опитите си да бъде авторитет пред палавата Ели. Щерката на Петрова от втория брак на президента на БФС Борислав Михайлов отказвала да се подчинява на майка си, а с баща си се виждала рядко. Бившият капитан на националния ни отбор отсъствал често от вкъщи, а като се прибирал късно вечер обикновено предпочитал да глези малкото си момиченце.

Елинор Михайлова е шестокласничка в столичната 22-ра гимназия, където се влиза или по втория начин, или с много добър бал. Детето уж се учело добре и бележките й били прилични. Наследничката на знатната спортна фамилия обаче се славела с избухливия си нрав сред съучениците, издават я деца от по-горните класове.
 
Малката
вървяла
наперено
 
и често си позволявала да отправя обиди към по-малките ученици из коридорите. Заради това на няколко пъти директорката привиквала родителите й. На срещата обаче отивала единствено Мария, тъй като отговорността за образованието и ежедневните грижи към дъщеричката се падали на нея.
„Истина е. Само Мария я докарва на училище и само Мария я прибира. Никога не е дошъл баща й. Не знаем причината“, коментират родители на съученици на най-малката Михайлова.
12-годишната Елинор прекарвала доста време и с дядо си по майчина линия Димитър. За да отменят поне в известна степен голямата си дъщеря, родителите на Петрова често минавали разстоянието от родния Пловдив до София. Дядо Митко пък пробвал да е строг с внучката, която ужасно му напомняла на самата Мария на нейната възраст.
„Малката е одрала кожата на Мария. Същата игрива усмивка и къдрава коса, но върви по-едричка засега“, издават пред “ШОУ” учителите от школото. Елинор тренира тенис, след като напусна залата по художествена гимнастика по собствено желание. Не могла да понесе непрестанните сравнения между нея и майка й, която донесе на България последната световна титла в най-нежния и грациозен спорт.
„Няма да ходя. Дебела съм и ми се смеят“, ревнала Ели. Така се озовала на тенис корта, но за избора си също имала логично обяснение. „Тате много обича тенис и може да запя по цял ден. Дано някой ден стана толкова добра, че да идва с мен и да ме гледа как играя без да бърза за среща“, надявало се детето. Ала напразно. По състезания и турнири с малката пътува единствено Мария. Татко Боби й обещал, че ще я придружи, когато достигне до финал. Ама
 
засега това
граничи с
фантастиката
 
Ели не била от най-талантливите в своята възраст. Максимумът на възможностите й е полуфинал в държавното първенство.
Елинор е кръстена на майка на Борислав Михайлов, която си отиде преди години от сърце. Самата тя няма спомен за баба си. Недоволствала предимно от факта, че дядо й Бисер все питал колко победи има на корта и дали ще стане по-добра спортистка от брат й Николай.
„Стига сте ме сравнявали с Ники. Аз съм си аз“, бунтувала се девойката. Тя намирала утеха в социалната мрежа, където водела денонощни дебати със свои връстнички и връстници от училище. Въпреки че й бил поставен вечерен час, в който да е вече в леглото, Ели намирала начин да сърфира из интернет тайно от родителите си.
„Глезена е. Нормално е да е такава. Има всичко. Семейството й не е случайно. Разполага с възможности, които другите деца могат само да мечтаят. Иначе не е лошо дете, но търси непрекъснато внимание, което явно й липсва у дома“, казва майка на друго момиченце от паралелката на малката Михайлова.
Двете с Елинор са приятелки, но напоследък отношенията им се изострили. Повод за раздора станали приказки зад гърба на Ели, че ходела на училище неподдържана, с мръсни обувки и невчесана коса. Думите достигнали разбира се и до ушите на щерката на Борислав Михайлов, която директно налетяла на бой.
За възпитаната и сдържана емоционално Мария поведението на щерка й било проблем. Тя обмисляла да заведе детето на консултация с психолог, за да се справи със ситуацията. Трикратната световна шампионка
 
излизала
от релси
 
заради лудата страст на малката към фолкмузиката. Елинор се била метнала досущ на татко си, който ставал и лягал с чалгата. Боби даже бе спипан преди няколко месеца да върти яко кючеци на столично парти.
„Като Борислав е. Само й дай да чупи чупки в кръста и да щрака с пръсти. Забранила съм й, но тя само чака да ме няма и надува чалгата“, не можела да се събере от ярост Петрова.
Любопитното е, че Ели се кефела максимално на лудостта на баща си по фолкмузиката. Тя даже си качила на телефона въпросния клип, на който тате Боби кълчи снагата си. Елинор с гордост го пускала на съучениците си и постоянно повтаряла, че татко й е №1. На другия ден възмутени родители атакували гимназията, за да се оплакват, че не желаят децата им да се докосват до чалга културата на клана Михайлови.
„Не ми пука, ей. Занимавайте се със себе си. Всички сте нещастници. Галена е номер едно“, изригнала 12-годишната тенисистка на личната си страница във фейсбук. За да продължи да дразни, тийнейджърката бълвала по едно изречение от песните на своята любимка Галена на всеки час като свой статус в мрежата.
Всички, които познават Мария Петрова, са категорични, че бившата грация няма да остави нещата така и е абсурд да изпусне от контрол дъщеря си.
„Мария се справи с далеч по-тежки моменти в съвместния си живот с Боби. Тя не се предаде, когато беше на двайсет и имаше за задача да възпитава децата на Михайлов от първия брак – Бисера и Николай, та сега ли“, коментират приятели на Петрова.

 
Конфликтът
между майка
и дъщеря
 
обаче е налице. Потвърждението дойде миналата седмица на турнира по тенис за 16-годишни в парк „Лаута“ в Пловдив. Елинор бе записана да участва в при по-големите и отстъпи още в първия кръг пред състезателката на клуб „Дема“ Михаела Кафтанова – 6:3, 2:6, 2:6 за по-малко от час игра. Мария реагира бурно на бездушната игра на щерка си и напусна предварително кортовете. В коридора пък Елинор подмина майка си като пътен знак, без да й обели нито дума. Петрова я последва с поглед, който не вещаеше нищо добро, когато двете успеят да останат насаме.
Опит да замаже положението направи личният треньор на Михайлова – бившият национал от 80-те години Юлиан Стаматов. „Още е малка. Резултатите ще дойдат, просто трябва да ме слуша повече в тренировките“, заяви специалистът, който недвусмислено даде да се разбере, че очевидно ученичката му не е от най-дисциплинираните и изпълнителни в подготовката.
В комплекса „Лаута“ Борислав Михайлов отново го нямаше, ангажиран с неотложни дела около БФС в столицата. Там беше само дядото на Елинор – Димитър, който мълчаливо следваше ядосаната си дъщеря на излизане от кортовете.
„Не се дадох на Бисера, опазих Николай, ще я вкарам и нея в правия път“, окуражавала се сама себе си бившата гимнастичка. Публична тайна е, че отношенията й с щерката на Боби – Бисера, винаги са били резервирани. Между тях винаги е имало негласно съперничество за сърцето на вратаря. Бисера е голямата слабост на Борислав. Приликата им е покъртителна. Двете с Мария започнали да мелят брашно едва когато Бисера, която носи името на дядо си, тръгнала сериозно с бившия защитник на Левски Живко Миланов. Изнесла се с Жицата под един покрив и започнала да гледа на Петрова наистина като на жената, която винаги е била неотлъчно до татко й напук на всички писаници и коментари, че
 
бракът им
се клати
 
и че шефът на БФС не е от най-верните съпрузи. Години наред обаче Мария всяка вечер избухвала в плач от поредния скроен номер на бясната тийнейджърка Бисера, която я ревнувала жестоко.
Много по-лесна и по-дълбока винаги е връзката между гимнастичката и сина на Борислав Михайлов – Николай. Него пловдивчанката гледа като свое дете. Води го навсякъде със себе си, настоява той да започне да тренира футбол и вдига лют скандал на мъжа си и свекър си, които нехаят, че в детския отбор на Левски Раковски 9-годишният Ники първоначално е пробван от треньорите като централен нападател.
„Мария направи от Ники човек. Учила го е на всичко. Да си мие зъбите, да си оправя стаята, да се храни с вилица и лъжица. Като се пренесоха да живеят с нея и с Боби, децата му бяха като зверчета, извадена от зоопарка“, разказват с огромен респект към трикратната световна шампионка техни бивши съседи в панелката на кв. „Стрелбище“. Именно там Мария заживява с все още действащия капитан на националния отбор през 1996 г. Като гаджета тя първо го придружава в английския “Рединг”, но
 
Михайлов
оперира
коляното
 
си и се прибира в България. В двустайния апартамент Петрова е първа домакиня. Пере, чисти, глади дрехите на децата, готви им, приготвя им закуски за училище. Вечер ги чака, за да пише с тях домашни. Помага й чевръста съседка от същия етаж, на която понякога Мария оставя Николай, колкото да прескочи и да напазарува.
„Като орлица беше. Децата никога не направиха лошо впечатление. Винаги поздравяваха, когато не се сещаха в асансьора тя им напомняше да го правят. Измити, чисти, а тя самата беше дете. Изключително момиче“, хвалят Петрова бившите й съседи, които и досега страдат за нея след като преди години тя и Боби се изнесоха в общия си дом – двуетажна къща в „Драгалевци“.
Бисера почти не се мярва там, казват запознати. За разлика от брат си, който никога не е криел слабостта си към мащехата си и към сестричката си от втория брак на баща си. Николай не пропуска случай да прекара време с Елинор. Опитва се да я контролира и да я напътства със съвети по телефона и по скайп, където двамата са в непрекъснат контакт.
Близки до Михайлови споделят и друга дълбоко пазена тайна. Първата съпруга на Боби, която от години живее в Нова Зеландия, също се омъжва повторно за човека, развалил гнездото й с вратаря. Става въпрос за мистериозен приятел на Борислав още от юношеските години в София. От този брак Бисера и Николай имат сестра, която никога не са виждали и която е горе-долу на годините на Елинор. За нея, както и за истинската майка, е забранено да се говори в къщата на Михайлов. Бисера и Ники пък не са виждали мама вече почти петнайсет години.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ