62-годишната Роси Суейл-Поуп обиколи света бягайки. Британската ексцентричка решила на 57-ия си рожден ден да напусне дома си, за да бяга по света. За пет години пробягва 20 хиляди мили, къса 53 чифта маратонки и се завръща по-здрава от всякога и с още по-силен дух. 

По време на пътешествието си живяла с вълци в Русия и била преследвана от гол мъж с оръжие и за малко не замръзнала в Аляска. Роси е доволна, че е намерила себе си след загубата на своя съпруг, който починал от рак. Само няколко месеца по-късно оставила децата и внуците си и решила да събере пари чрез благотворително бягане.

”Отворих една карта и реших къде ще отида. Идеята ме осени внезапно, просто реших, че мога да обиколя света, тичайки. Сърцето ми бе разбито от смъртта на съпруга ми и трябваше да направя нещо”, разказва в автобиографичната си книга “Просто малко бягане около света” Роси.

Тя обиколила Европа, Русия, Сибир, Аляска, Канада, Северна и Южна Америка, Гренландия и Исландия. За да се подготви добре, научила шест езика – холандски, немски, полски, руски, литовски и латвийски.

”Знаех, че трябва да съм добре подготвена. Не можех да си позволя да се озова в непозната страна и да не мога да си купя храна. Дори дадох интервю в Русия, но не съм сигурна дали ме разбраха”, споделя ексцентричната дама. Тя разкрива, че минавала по 30 мили на ден, влачейки със себе си количка с багаж. В нея имало палатка, малко дрехи и храна./БЛИЦ