Двама български съдии сбъднаха една от мечтите си. Близнаците Борислав и Иво Колев стъпиха на най-високия връх в Кавказ - Елбрус (5642 метра). Алпинизмът е голямата им страст, запалена от техния баща - Николай Колев.

"Дължим всичко на него. Още от малки татко започна да ни води по планините и сега вече е трудно да си представим живота по друг начин", споделят пред bgreferee 30-годишните братя, които са родени в Габрово.

Борислав среща голяма подкрепа и от съпругата си Мария, която нито за момент не се опитва да го разубеди в опасното му начинание.

"Беше сигурна, че ще успеем. Нито за момент не показа страх или притеснение, което ми вдъхна допълнителни сили", споделя Борислав Колев, който е международен съдия по футзал и ръководещ в "Б" група.

Всичко започва със заминаването им за Москва на 3 юли. В руската столица двамата са настанени в хотел "Измайлов", но вместо да почиват, предпочитат да разгледат част от забележителностите. На другия ден със самолет заминават за курорта Минерални води, който се намира в Кавказ.

"Пътуването ни продължи 2 часа. Посрещнаха ни двама украински водачи, които се оказаха семейство. На следващия ден отидохме да видим местната обсерватория и скалите, които са кръстени на руския учен Пастухов, който е картограф на Кавказ. Качихме се в кафене "Ай", което е на 3100 метра надморска височина. Освен това видяхме и много красив водопад с интересно име - "Косите на девицата". Всичко беше много вълнуващо", разказва Иво, който пък е международен асистент-съдия.

На четвъртия ден от експедицията, която включва още четирима българи, двама души от Малайзия, един американец и един ирландец, близнаците стигат до скалите, кръстени на Пастухов. Те се намират на 4600 метра надморска височина.

"Там спахме в едни огромни метални цистерни. Температурите бяха много ниски. Другите хора дори не се къпеха, но ние сипвахме ледена вода в специални туби и я топлехме до около 4 градуса. Петия ден почивахме и се подготвяхме за прехода, който започна в 2 часа през нощта и приключи на другата сутрин в 10 часа. Тогава мисията ни завърши успешно. Трасето беше изключително опасно, но не се изплашихме нито за миг и качихме западния връх Елбрус. Гледката беше величествена, а чувството не може да се опише. Имаше облаци, но над тях се виждаха останалите 5-хилядници на Кавказ", разказва Борислав.

Елбрус представлява огромен конус, завършващ с два върха – източен и западен, разделени от седло. Връщат се в базовия лагер точно за финала на световното първенство в ЮАР между Испания и Холандия. Гледат го в заведението на първия местен алпинист, изкачил Еверест през 2009 година. Братята вече са си поставили нова цел – да изкачат върховете Комунист или Ленин в Памир през следващата година. Ще им е много трудно, защото двамата имат и сериозни професии – работят в Националната агенция по приходите (НАП). Но пък са оптимисти, че могат да направят най-добрата комбинация 3 в 1, умножена по две. /БЛИЦ