Гигантска фигура на шефа на ФИФА Сеп Блатер ще бъде изгорена като част от огнено празненство в британския град Идънбридж. 11-метровият манекен на Блатер ще бъде ритуално запален в събота, след като днес беше поставен на специално място с помощта на трактор.

Фигурата изобразява швейцареца, облечен в стилен костюм и носещ чанта с пари. Чучелото ще бъде напълнено с напоени в бензин вестници и ще бъде възпламенено с помощта на пиротехника.

„Блатер беше очевидният избор. Просто нямаше по-добър кандидат. Започнахме да правим фигурата преди две седмици и днес ви показваме резултата“, заяви Чарлз Лейвър от организационния комитет.

Огненото празненство в Идънбридж е ежегодно тържество, което отбелязва разгрома на подготвян от католически конспиратори атентат, които на 5 ноември 1605 г. планирали да взривят Британския парламент и крал Чарлз I с помощта на 36 бурета с барут. Тържеството се организира на 5 ноември или в близкия около датата уикенд.

На фестивала горят фигури на известни личности вече 20 години. Сред по-известните обществени личности, чиито чучела са били запалвани през годините са тези на бившите британски премиери Гордън Браун и Тони Блеър, както и на неговата съпруга Чери Блеър.