ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 2 - ТУК!

Стефан Стайков е един от легендарните вратари на “Левски”. Него го знае цяла България. Кажеш ли Заека, всички се сещат за кого става въпрос. Стефан е герой в стотици мачове на “сините”, сред които се открояват тези с “Аякс” 10 декември 1975 г. (2:1, 5:3 след дузпи) и “Барселона” на 17 март 1976 г. (5:4). Малко известен факт е обаче, че в САЩ по-популярна от прочутия си татко е дъщеря му Виолета.

Вили е атрактивна красавица, която е пропърти мениджър в жилищен комплекс. В свободното си време обаче е ...културистка, и то една от най-известните зад Океана. В САЩ живее от 13 години. През 2000-а печели лотарията "Зелена карта" и заминава за Страната на неограничените възможности. Отсяда в Джаксънвил, Флорида, където намира и истинското си призвание. Стайкова признава, че името на прочутия й баща й е помагало през годините. "Директно ми се задава въпросът дали съм му дъщеря. Татко е невероятен човек. Голям добряк е, ама беше скаран малко с новите технологии. Сестра ми му направи профил във Фейсбук", обяснява културистката. “Америка наистина е страна на неограничените възможности. Там от просяк можеш да се превърнеш в милионер, а от милионер - в последен бедняк.

Аз съм средна
категория като
приходи

от работата ми и от участия в турнири. Иначе в Джаксънвил е голямо приключение да се живее. Най-голямата напаст в нашия град са влечугите. Има много змии, броненосци, алигатори. Най-опасни са паяците. Ухапванията им може да бъдат фатални. Среща се и "Черната вдовица" - най-отровният паяк в света. Със змиите отдавна съм свикнала”, обяснява 37-годишната Стайкова.

Vili_1_1.jpg

Вили е бивша волейболистка. Играла е в любимия "Левски" и "Локомотив" (София). "Преди да отлетя за Америка дори не бях влизала във фитнес зала. Там едва ли ме накараха мои познати да тренирам. От дума на дума и от ден на ден, с течение на времето много се запалих. Почнах да участвам и по турнири. Нали знаеш как е - като усетиш тръпката веднъж, отърване няма, разказва Вили. Нашият спорт изисква страшно много лишения и жертви. Понякога за 10 минути на сцената отиват месеци тежък труд. Много пот се лее, много тежко ми е понякога, но нали съм мъжко момиче, справям се.” Когато я попиташ как крехка жена като нея може да се запали по традиционен мъжки спорт като културизма тя се мръщи. "Моят спорт не е точно културизъм. В България малко се бъркат понятията. В Америка тази дисциплина се нарича бодифитнес, или "фигура", пояснява тя.
Сестра й Гергана също е поклонничка на силовите спортове. И тя е бивша волейболистка, но също рано прекратява кариерата си. "Гери се омъжи за американец, бивш културист. И тя живее в Америка. Зет ми - Робърт Върнимо, идва често у нас. Няма да забравя първият му досег с нашата действителност. Заради Боби общината махна един знак "Стоп" в Студентски град срещу Зимния дворец. Минавахме оттам, и му направи впечатление, че никой шофьор не спазва правилата. Всички подминаваха знака "Стоп", а Боби седеше и немееше. Когато и един автобус от градския транспорт отсвири табелата, зет ми просто щеше да падне. Написа и писмо до общината по въпроса и махнаха табелата. Тя просто беше сложена на неправилно място, но за един американец е престъпно да не спазваш законите и правила, па били те и "сбъркани", през смях разказва дъщерята на Стефан Стайков.
Зет й Робърт е най-добрият продавач на автомобили на компанията "Дювал Форд". Сестра й работи като асистент в клиника. Вили има американско гражданство. През септември ще участва на най-силното състезание в света - "Арнолд класик".

Vili_5.jpg

Голямата болка на Вили е националният отбор. Тя идва преди два месеца за участие на републиканското първенство в Пловдив. Смята, че е станала жертва на съдийски заговор. "Ощетиха ме, класираха на първо място едно момиче. Тук говорим за симетрично тяло, а тя беше с къси крака. Нямаше никаква форма. Ужас направо ти казвам. Въпреки това тя спечели. Почувствах се незаслужено пренебрегната. Много ме обидиха. Тренирам много, а се оказва, че няма смисъл. За първи път участвам на турнир в България, май ще ми бъде и за последен, ядосва се Стайкова, която твърди, че у нас просто няма конкуренция. - Ние сме на светлинни години от истината.

И мъжете също
са много зле

Позирането на сцената е 70 процента от успеха. Най-важно е първото впечатление, а ние не се справяме.” “Познавам много от най-големите бодибилдъри. Приятелка съм с Декстър Джаксън, който спечели "Мистър Олимпия" през 2008 г., с Дон Лонг... Там изскачаме по 30 жени на категория, а тук е който дойде. Свикнала съм по 300 души да се пускат на участие. Тук е камерно присъствието. Драма имаше и около друг турнир. Поканиха ме уж за Европейското първенство. Ама ми казаха, да отида на свои разноски. Ако съм се представила добре, тоест ако се класирам до осмо място, щели да ми ги покрият. Нямаше как да приема това условие. Щом тук не ме ценят, ще се състезавам за друга държава. Кандидати има бол”, хвали се Стайкова, която има и лиценз за съдия по фитнес. Неин треньор в САЩ е бил прочутият Джон Мира. Зад океана бившата волейболистка се състезава в категория "физик". Въпреки, че е покорена от силовите спортове, чаровната Вили е категорична: "Културизмът не е за жени. Момичета, оставето го за мъжете", призовава тя. Много тънка е границата между това, което е естетично и кое - не. На състезанията у нас виждам предимно увиснали меса, целулит, особено в "Бикини" е страшна работа.”

Когато я попиташ дали в културизма има допинг, тя се пали още повече. “Естествено, че се използват забранени вещества в нашия спорт. Без тях няма как да се справиш. Въпросът е да намериш правилното съотношение и да не правиш глупости. Виждала съм какво ли не в моята кариера. Състезатели са умирали пред очите ми, изпадат в шок от дехидратация, едва ги спасяват. Момичета са припадали на сцената, разказва българката. - Винаги мога да разкрия кога един културист е наблъскан със стероиди. Лошото е, че млади хора си бият инжекции с анаболи. Категорично съм против. Ставаш като балон, подуваш се, а резултатът е само временен. Без ефект, но пък е вредно за здравето ти. При жените не е чак толкова често, обаче при силния пол е направо брутално, даже бих казала бибрутално.”
Идолът й е Хълк Хогън – най-прочутият и популярен професионален кечист в историята. Той й е почти комшия - живее в Тампа Бей. Ние й пожелаваме да постигне и част от неговите успехи и да слави името на родината, така, както правеше и прочутият й баща.

Vili_7.jpg

Vili_9.jpg