Шестима футболни фенове - по двама от ЦСКА, "Левски" и Локомотив (Пловдив), ще имат късмета да спечелят ВИП-места за домакинските мачове на любимия си отбор до края на сезона. Инициативата е част от кампанията „Заедно срещу рака на простатата“, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания и приятели (АПОЗ) и Здравна организация „Аджъбадем“.

За целта участниците ще трябва да попълнят анкета с въпроси за рака на простатата и по този начин ще участват в томбола за разпределението на наградите. Анкетата може да бъде попълнена на Facebook страницата „Заедно против рака на простатата“ в периода до 12 ноември 2013 г., както и в обособени кътове за кампанията в МОЛ София и МОЛ Пловдив в периода 31 октомври – 3 ноември, 12-20 часа. Резултатите от анкетата и печелившите участници ще бъдат обявени на 15 ноември.

Лица на кампанията са водещите футболисти на трите клуба – Валентин Илиев (ЦСКА), Станислав Ангелов (Левски) и Мартин Камбуров (Локомотив Пловдив). „В битката срещу рака на простатата всеки пропуск може да е фатален. Но открит навреме, ракът на простатата е лечим“. Това послание към всеки мъж в активна възраст отправят тримата лидери на отборите си. Футболните ни грандове приеха да подкрепят кампанията, за да покажат, че истинските мъже са отговорни за своето здраве.

„Вечните врагове“ и „смърфовете“ се обединяват, за да привлекат общественото внимание към рака на простатата, който е втората по честота онкологична локализация при мъжете в България и третата като причина за смъртност. Според Националния раков регистър, през 2010 г. с рак на простатата у нас са диагностицирани 1734 мъже. 783 души с тази диагноза са починали. Близо половината от случаите са открити в трети и четвърти стадий, когато възможностите за лечение на болестта са ограничени.

В днешния мач между "Левски" и Локомотив (Пд) пък, футболистите на двата отбора ще излязат на терена с бели фланелки и синя панделка на тях, символизираща борбата срещу коварната болест.

В продължение на 5 дни в МОЛ София и МОЛ Пловдив ще бъдат изложени инсталации, изградени от фигури в цял ръст на капитаните на двата столични отбора – Валентин Илиев и Станислав Ангелов, както и на Мартин Камбуров.