В България сме свикнали да слагаме под общ знаменател всички футболисти. И може би с право, защото повечето се изявяват главно по дискотеките, в чатовете и се хвалят с бройките си в кревата. Чужденците, които играят тук, пък често стават плячка на алкохола, дискотеките и леките жени. Но има и друг тип футболисти, макар и да е трудно да го повярваме. Откриваме един такъв във Варна и по-точно в Черно море – Марк Клок.

22-годишният холандец не влиза в стереотипите за футболист. Клок има сериозна приятелка, с която е вече 6 години, и никоя морска нимфа не може да го изкуши. Любимата на Клок носи красивото име Кашарел, като марката парфюми на Жан Буске.

„Приятелката ми не живее при мен в България, защото учи и работи в Холандия. От 16-годишни сме заедно и тя е любовта на живота ми. Не сме женени все още, но някой ден и това ще стане”, споделя Клок пред БЛИЦ СПОРТ.

На тази възраст халфът вече има сериозен бизнес, посещава курсове за усъвършенстване на личността и мисли за бъдещето си като зрял и мъдър човек.

Марк Клок е взел живота си в ръце и заедно със своите приятели футболисти – Фабиан Спокследе и Оуасим Боуи, има фирма за спортна екипировка и възстановяване. Сред клиентите им е дори звездата на Ювентус Пол Погба.

„Аз имам мисия в живота. Мисля за бъдещето си. Съчетавам успешно футболна кариера с бизнеса. Искам да се развивам, да научавам нови неща. Хората може да смятат, че съм млад за бизнес, но аз трябва да гледам напред и да мисля за бъдещето. Харесва ми да съм ангажиран с много неща. Доставя ми удоволствие”, казва холандецът.

„Харесвам Варна, харесвам Черно море. Надявам се, разбира се, кариерата ми да продължи в клуб от Англия или Германия. Харесвам футболът, който се играе там”.

Девизът на Марк Клок е: „Победителят е просто губещ, който е опитал още веднъж”.

В Черно море всички са очаровани от Марк. Съотборници и хора от клуба споделят, че е много приветлив, винаги усмихнат и приятелски настроен. Клок е тих и скромен, не обича да е център на внимание, не обича да дава интервюта, да го снимат. След тренировки се захваща с бизнес делата си, а не обикаля по заведения.

Клок е изключително работлив на тренировки и в мачовете, и е неизменна част от състава на треньора Никола Спасов. Единственото притеснение е, че прекалено гори в играта и често влиза по-твърдо в единоборствата, а това му носи много жълти картони.

„Марк е попадение в селекцията. Изключителен футболист и човек. Той е първият холандец в Черно море, но сме силно впечатлени от професионализма му”, споделя пресаташето на клуба Красимир Николов.

Треньорското ръководство на „моряците” било силно впечатлено и от поведението на Марк Клок по време на паузата в шампионата, както и при контузията му, заради която отсъстваше два месеца от терените.

„Всеки ден пращаше видеа как се готви и възстановява. Тренираше сам в Холандия в много добър спортен център. Изключително отговорен към професията си. За разлика от повечето футболисти, той не прекара нито един ден без да тренира по време на почивката”, впечатлени са треньорите.

Хубаво е да има положителни примери за професионализъм на терена и извън него. Положителен пример за мислене, за начин на живот. Марк Клок е точно този положителен пример.

Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ