Известният ирландски пъб "The Irish Harp" (Айриш Харп) за пореден път посрещна топло футболни фенове. В бирарията, намираща се на центъра на София, се настани агитка от около стотина запалянковци на Ливърпул. Реваншът с Манчестър Юнайтед за Лига Европа съвпадна с националния празник на Република Ирландия - Денят на Свети Патрик.

Попадението от дузпа на Антони Марсиал за кратко развали настроението на българските фенове на Ливърпул, но малко преди края на първото полувреме "The Irish Harp" мощно се разтресе. Филипе Коутиньо изравни за Ливърпул и в ирландския пъб настана още по-голям празник. "Мърсисайдци" поръчваха поредната порция бири, пееха песните за любимия си клуб от "Анфилд" и се радваха, предчувствайки класирането на 1/4-финалите в Лига Европа.

"Най-важното е, че шамаросахме звучно Манчестър Юнайтед - най-големия ни дразнител. Наздраве!", доволни са от фенклуба на Ливърпул в България.

"Много ни е приятно, когато ни гостуват футболни агитки. Атмосферата се нажежава, но това не ни притеснява. Важното е клиентите да бъдат доволни и да купонясват. Ние се грижим за доброто им настроение. Предлагаме им от най-хубавите марки бира. Добре дошли са при нас", каза пред БЛИЦ СПОРТ управителят на ирландския пъб "The Irish Harp" Борис Димитров.

"Стана страхотно, че Свети Патрик съвпадна с реванша между Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Надяваме се гостите ни да са останали доволни", добави Димитров.

Снощи в "The Irish Harp" можеха да се видят и фенове на Манчестър Юнайтед. Наложи им се обаче да утоляват мъката си с огромно количество бира, тъй като равенството 1:1 класира Ливърпул напред. "Мърсисайдци" бяха спечелили първата среща с 2:0 и Ван Гаал и футболистите му се сбогуваха с Лига Европа.

За празника на ирландската култура в заведението раздаваха на клиентите си специални шапки за Свети Патрик.

Легендите разказват, че патронът на Ирландия - Свети Патрик, се е родил в Бануен, Уелс, приблизително през 385 г. Дадено му било името Мейуин. До 16-годишната си възраст се смятал за езичник. На тази възраст бил отвлечен и продаден в робство от група ирландци, които нападнали селото му.

По време на робството се доближил до Бога. След шест години успял да избяга в Галия и 12 години учил в манастир. През това време осъзнал, че е призван да покръсти езичниците. Впоследствие бил посветен в сана на дякон, после - на проповедник и най-накрая - на епископ.

Междувременно се нарекъл с християнското име Патрик и бил назначен за втори епископ на Ирландия. Патрик пътувал често из Ирландия и извън нея и обиколил много места, кръстени по-късно на него. Създавал училища и църкви, които да му помагат в проповядването на християнството в Ирландия. След това се оттеглил в графство Даун. Умрял на 17 март 461 г. Оттогава тази дата се празнува като Денят на Свети Патрик.

В разказите за Свети Патрик освен истина, има и много мистика и фантастика. Едно от вярванията е, че той възкресявал мъртви хора. Друго - че изнесъл проповед от едно възвишение и с нея пропъдил всички змии от Ирландия, където змии няма и никога не е имало.

Макар първоначално да е бил католически празник, Денят на Свети Патрик се е превърнал по-скоро в светски празник. Традиционен символ на Деня е детелината, която е емблема на Ирландия.