Героят от Пеневата чета Илиян Киряков е първият ВИП участник във втория сезон на „Къртицата“. Звездата от “златното поколение” на българския футбол се превърна в един от най-колоритните спортисти на България, след като изрази по интересен начин радостта си от класирането на България на 1/4-финал на световното първенство през 1994 година в Щатите. В лудото американско лято Кирячето се прочу, бъркайки с пръст в задните части на Красимир Балъков.
000_kirq4eto_bala.jpg
Илиян Киряков е знаков избор за новия сезон на шоуто, защото съчетава в себе си най-важните критерии за подбора на участниците, отчитат от екипа на „Къртицата 2: Разтърсване“.

Бившият защитник се е навил на участие, защото обича предизвикателствата и авантюрите, знае, че е способен да се бори за победа, и очаква пребиваването в базата да му донесе различни емоции, които да “презаредят” батериите му.

Иска да докаже на сина си, че добрият спортист може да се справя във всяка житейска ситуация и нагледно да му докаже, че няма невъзможни неща.

Според Киряков за победата са необходими три неща - силен дух, физическа подготовка и късмет, и дори само едно от тях да липсва, резултатите вече не могат да бъдат гарантирани.

Още не е ясно дали джобният защитник ще носи в базата боксерките, които заедно с Христо Стоичков са си купили като “кадем” за първенството в САЩ, защото житейските им пътища отдавна са се разделили, но със сигурност ще вкара в шоуто нещо, което да му носи късмет.

Илиян Киряков е роден на 4 август 1967 година в село Лесичери, Велико Търново.

Футболната му кариера започва на 12-годишна възраст. Играл е в Етър, ЦСКА, Академик (Свищов), испанските Ла Коруня и Лерида, Абърдийн (Шотландия) и др.

В "А" група има 168 мача и 15 гола. Шампион на България, носител на Купата на БФС и полуфиналист за купата на страната през 1991 г. с Етър, бронзов медалист през 1989 и 1990 г., трето място за купата на страната през 1986 г. С Ла Коруня е бронзов медалист през 1993 г. С Абърдийн е бронзов медалист през 1996 г. и финалист за купата на Шотландия през 2000 г.

За националния отбор на България дебютира на 21 януари 1988 г. срещу Катар и изиграва 57 мача.

Безспорно най-големият успех на Киряков е бронзовият медал на Световното в Щатите. За разлика от повечето си колеги от Пеневата чета, той не продължава спортната си кариера с главозамайващи успехи по големи европейски клубове или на ръководни места в българския футбол. Неговият живот е скромен и той изхранва семейството си като треньор в младежки школи в родния си край и Кипър. Отскоро пък е на работа в любимия си Етър.

БЛИЦ припомня, че част от първия сезон на "Къртицата" беше друга футболна легенда - Божидар Искренов-Гибона.


000_kirq4eto2.jpg

000_kirq4eto1.jpg