Бившият защитник на университета в Мисури Майкъл Сам е на път да влезе в историята на спорта. Той ще стане първият в историята явен хомосексуалист, който ще участва на драфта на НФЛ (първенството по американски футбол).
 
В интервю за американските медии „Ню Йорк Таймс“ и „ESPN“ Сам разкри, че е обявил сексуалните си наклонности пред своите съотборници в университета още през миналата година, но това не е станало обществено достояние. Драфтът на НФЛ ще се проведе на 8 и 10 май.

Майкъл Сам не попадна в първия кръг на драфта, но е девети при защитниците и общо 90-и в целия списък на драфта. Това означава, че със сигурност ще бъде избран от някой отбор и ще стане първият открит гей в НФЛ.
 
„Аз не съм наивен. Знам, че това до момента не е правено и стъпката ми е много важна за една цяла общност. Целта ми сега е да тренирам и да се представя добре в НФЛ. Не се страхувам да кажа кой съм и какъв съм. Аз съм Майкъл Сам. Завършил съм университет. Аз съм афро-американец и съм гей“, заяви 24-годишният спортист.