Винаги пълният с енергия Георги Софкин информира пред БЛИЦ, че испанци му помагат да постави световен рекорд. Президентът на Българска организация "Малки европейци" планира да осъществи преход с джет през Гибралтар или в зоната на Балеарските или Карибските острови. Остава единствено да се уточни дали ще трябва да премине определено разстояние или става дума за рекорд за време на каране. Очаква се Софкин да атакува световния рекорд за малки хора след януари 2013 година.

"На този етап мога да ви кажа, че зад мен са много влиятелни хора от Испания. Те обаче не искат публичност. Само ще ви подкажа, че между тях има Нобелов лауреат. Става дума не само за финансова подкрепа, но и за неща от административен характер като разрешения, осигуряване на коридор, медицинска техника и други. Подготвям това начинание от няколко години", коментира Софкин пред БЛИЦ.

"Става дума за нещо уникално, много опасно, застрашава живота ми. Аз съм със 73% инвалидност, но при мен има една лична мотивация. Осъзнавам, че живота ми е застрашен заради напредналото ми ЕГН. Но обичам джета. Рискът за здравето ми е застрашен, става въпрос за 50 километра и повече, което не е никак малко", добави старозагорецът.

Преходът с джет вероятно ще бъде и част от подготовката на 136-сантиметровия старозагорец за Игрите за хора с нисък ръст в Мичиган през юли 2013 година. Там Софкин, който е и двукратен световен шампион, ще защитава златните си медали в бадминтона на сингъл от Рамбуйе 2005 и Белфаст 2009. В края на август 2010 година Георги Софкин измина с джет разстоянието от Свети Влас до Несебър и обратно.