Христо Стоичков ще става кум! И друг път му се е случвало, но този ще бъде различен. По-специалното в случая е как се казва булката и какво е означавала, или пък все още означава тя за Камата. Спортната водеща с временно преустановена кариера Петя Желева отдавна си има запазено място в сърцето на легендарния №8 в българския, а и световния футбол. Именно тя ще облече бяла рокля през лятото, а под ръка към олтара ще я поведе нейната слабост – Христо Стоичков.
 
Колкото и да отрича Желева във всеки удобен момент, че никога не е имала нищо общо с настоящия треньор на Литекс, фактите говорят друго. За романтичната натура като тази на Петя няма нищо странно и в избора й за кум.
 
Пожелала
да бъде Ицо
 
много преди да получи предложението за брак от годеника си. Петя била категорична, че когато мечтаният от детството й ден настъпи, иска непременно да види Стоичков до рамото си, когато изрича заветното „да“.
„Ицо е невероятен човек, невероятен мъж. Прие с усмивка да кумува, не мисля, че е чак такава сензация, каквато се опитвате да я изкарате“, казва спортната журналистка, която бе свалена от екран преди малко повече от година при разпадането на PRO.BG.
Красавицата в момента е в София по лични дела. Иначе новият й дом е за завиждане. Тя живее в столицата на любовта и на модата Париж. Там се премести при бъдещия си съпруг. Той е българин, който от години се подвизава във Франция и има френски паспорт. Георги е банкер. Работи за крупна международна компания, чието седалище е на метри от Айфеловата кула. Годеникът на водещата е дал благословията си тя да покани Стоичков за техен кум. С тази мисия изпратил към България своята любима. Тя бързо задействала организацията по убеждаването на Камата и малко след като кацнала в София, отпрашила към Ловеч. Там Стоичков бил изненадан, но разбира се приятно от визитата на доскорошната телевизионна звезда.
„Остава да уточним датата така, че да е удобна за него. Първо трябва да е след края на футболното първенство, за да не пречи на ангажиментите му с Литекс. После трябва да е преди олимпийските игри в Лондон, защото Ицо ще е знаменосец на българската делегация“, колебае се Желева за това кога по-точно да премине от обръщението „госпожица“ към мечтаното от нея от години „госпожа“.
Така най-вероятно тържеството ще е през юли тази година.
Любопитна подробност е, че Ловеч, където понастоящем Стоичков води местния Литекс, е родният град и на Георги – уж голямата любов на Петя. Въпреки това, при посещението си, за да покани носителя на „Златната топка“, журналистката все пак е пренощувала на хотел, а не при близки или роднини на семейството на годеника й. Бившата водеща от PRO.BG резервирала стая в хотел „Вароша“. Резервацията била на нейно име. Тя останала една нощ, а на следващия ден се прибрала в столицата.
„Омръзнало ми е от сплетни и клюки. Уморих се да отричам. Щастлива съм в момента“, изригнала Желева, когато й се наложило да обясни пред приятели как така
 
се озовала
на четири очи
със Стоичков,
 
когато той не търпи никого освен себе си наоколо за повече от пет минути. Колкото до отношенията между двамата, няма и смисъл от отричане. Те винаги са се привличали, макар че също така и винаги са били принудени да държат дискретно случващото се помежду им. Колкото и да е спряган в годините, че кръшка на жена си, за развод между Христо и Мариана никога не е продумвано. Госпожа Стоичкова дърпа юздите на фамилния бизнес и си върти синджирчето в Барселона. Едва ли обаче би й станало приятно да разбере, че в постелята на Ицо от време на време се потапя изящното тяло на една от най-чаровните телевизионни водещи в България.
„Петя е много добро момиче. Никога не споделяше с нас, но беше захапала яко по Стоичков. Само как го защитаваше, когато някой тръгнеше да го обижда или да го имитира в нюзрума. Направо война настъпваше“, думите са на бивш колега на Желева от развалената с един размах PRO.BG. Там девойката се мести от ефира на ТВ7, а преди това трупа опит и самочувствие в новините на Военния канал.
Историята на Петя с голмайстора на Мондиала в САЩ през 1994 година започва с едно телефонно обаждане от нейна страна с молба за интервю. Изненадващо, вместо да бъде напсувана, в слушалката тя чува покана за обяд, по време на който да протече интервюто. То е планирано за фешън изданието „Максим“. Годината е 2007-ма, месецът – юли, същият, в който Желева настоява да вдигне сватбата с банкера Георги. Обядът минава по ноти, както и интервюто. Разговорът се превръща в сензация. Продажбите на списанието чупят всички предишни рекорди. Въпросите и отговорите се препечатват дословно от конкуренцията. Петя Желева жъне неочаквана, но напълно заслужена слава за куража първо да поиска интервю от Камата, а след това и геройски да го реализира. Стоичков е по-откровен от всякога. И... абсолютно заслепен от чара на брюнетката. Седмицата след тяхната първа среща апартаментът на Желева е заринат от кошници с живи цветя по-високи от самата домакиня на жилището. Ухажва я дълго, преди да я склони на следващата стъпка. Заради нея се задържа все по-дълго у нас. Намира си всевъзможни причини, макар че основната е именно тя – Петя.
През 2007 г. Стоичков все още води националния отбор, но през март напуска и опитва кариера като треньор в испанската Примера – в Селта.
 
Умът му
обаче е
в София
 
при нежната и мълчалива телевизионна водеща.
„Никога не ни е разказвала интимни подробности, но за всички ни беше ясно, че са заедно и той я посещава“, коментират с неохота бивши колеги на журналистката, само и само да не я наранят.
Заради фобията си да лети със самолет Петя отказва всички предложения на Стоичков за срещи извън България. Той е готов на всичко. Включително да й прати частен самолет да я вземе, но и това не успява да я убеди да преодолее себе си. Желева страда от страхова невроза, която се проявява под различна форма и по всяко време. За разлика от други, които се срамуват от заболяването, тя говори за него открито.
„Пулсът ми зачестява, имам чувството, че се задушавам. Причернява ми, дланите ми се изпотяват и потъвам. Такива пристъпи съм имала много през годините. За пръв път го получих в Норвегия. Трябваше да мина с колата през един ужасно дълъг тунел в една скала. В момента, в който влязохме навътре, и нещо ми стана. Припадала съм в самолет, в асансьор, в автобус, сред хора, на партита, сред приятели и непознати. Няма спасение“, казва Желева, но отказва да признае, че срещата й със Стоичков през юли 2007 г. поставя началото на един от най-романтичните периоди в живота й.
Разлъката настъпва две години по-късно, през 2009 г. Решението е взаимно и драма няма. Журналистката страда жестоко, но не съжалява. Знае, че не е редно да продължават. Ицо подхожда мъжки и открито споделя пред Петя, че колкото и да е специална, не може да й даде онова, за което тя мечтае и което заслужава – семейство, стабилност и деца. Откровен е, че
 
никога не
би се развел
 
и че е издържал толкова бури на брака си в младостта, че сега трудно нещо би го отделило официално от Мариана. Другата пречка са и двете му пораснали отдавна дъщери, от които той се притеснявал, че няма никога да приемат връзката му с 30-годишната телевизионна водеща.
На нея пък вече не са й достатъчни откраднатите мигове с Камата, нито са й забавни внезапните му подаръци и нечовешки големи букети, с които я заривал денонощно през куриерска агенция. Целта на Желева е да намери съпруг, на когото да роди деца и тук настъпва сериозното разминаване.
Раздялата ги отчуждава за известно време. Стоичков опитва късмета си в ЮАР, журналистката изпада в тежка депресия и излиза в дълъг болничен. Минават месеци преди да се върне на работа. Видимо отслабнала, тя моли шефовете си да я преквалифицират от футболен репортер, на спортен и да не отразява повече футболни събития. Така Желева попада във волейбола и среща очарователния ерген Пламен Константинов. Връзката й с капитана на националния отбор обаче също не издържа дълго и двамата се разделят като добри приятели.
През 2010 г. удря часът на банкера Георги. Той се запознава с бъдещата си годеница по интернет. В сайт за самотни души. В началото само си пишат, впоследствие си разменят телефоните, започват да си говорят и накрая той пристига, за да я види на живо. После тя му гостува и така докато Георги не пада на колене с пръстен в ръка при една от редките и изтормозени до последната секунда на полета ваканции в Европа. Мястото е Италия, а за Апенините Петя лети с огромен страх, че ще получи поредната криза, но криза няма, има само годежен пръстен, с който се връща у дома щастлива и открила любовта. Петя така и не успява да забрави Стоичков. Затова си го и нарича за кум. За да го съхрани завинаги в живота си, макар и не така, както някога й се е искало.
ВАЛЕНТИНА ЛЮБЧЕВА/ШОУ