Германката Зимоне Хаусвалд спечели преследването на 10 километра от Световната купа по биатлон за жени в Осло. Това е трета победа за Хаусвалд за сезона и общо шеста в кариерата й. 30-годишната германка, която завоюва бронзов медал в масовия старт на олимпийските игри във Ванкувър през февруари, финишира за 32:05,5 минути.

Тя запази аванса си след спринта пред Дария Домрачова от Беларус, въпреки че допусна три грешки при стрелбата. Домрачова, бронзова медалистка в индивидуалния старт на 15 километра на Игрите във Ванкувър, стартира надпревара с пасив от 5 секунди, но не успя да навакса, въпреки че сгреши само веднъж в четирите стрелби.

Състезателката от Беларус пресече финалната линия за 32:10,9 минути.

Шведката Ана Карин Олофсон завърши трета на 39,8 секунди, с което класирането на подиума от спринта се повтори.

Двукратната олимпийска шампионка Магдалена Нойнер от Германия допусна цели 5 грешки при стрелбата и финишира осма на 1:40,9 минута зад победителката.

Въпреки това, тя увеличи аванса си в генералното класиране за Световната купа три състезания преди края на сезона. Нойнер вече има 791 точки. С успеха си днес Хаусвалд, която обяви, че ще прекрати кариерата след края на сезона, се изкачи на второ място със 737 точки. Трета е Хелена Йонсон (Швеция) със 731 точки.

От българките най-добре в преследването се представи Нина Кленовска, която финишира 47-а с изоставане от 5:44,6 минути. Кленовска спечели две позиции спрямо спринта, въпреки че направи три грешки при стрелбата.

Другата българка Емилия Йорданова, която стартира 55-а, в крайна сметка завърши на 52-о място също с три грешки на 7:42,2 минути зад победителката./БЛИЦ