Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Старата любов ражда не хваща. Мнозина са го изпитвали на свой гръб. Други като двама от най-великите лекоатлети в историята на България не искат да си го признаят вече 10 години. Христо Марков и Тереза Маринова изживяват ренесанс на тръпката, която изглежда не гасне помежду им вече повече от десетилетие.
 
Опасната им повторна близост датира от месеци, но двамата успяват умело да прикриват следите си с професионални ангажименти, подшушват пред „Шоу“ отлично информирани източници.
Бившата възпитаничка на Христо Марков ежедневно може да бъде забелязана на спортната база на НСА в Студентски град. Гравитира около закритата лекоатлетическа писта, както и откритите игрища. Отскоро 34-годишната плевенчанка официално бе представена на новия си пост – асистент в катедра „Лека атлетика“ на спортната академия. Злите езици пак казват, че позицията на хубавицата не е случайна и е получена с ходатайстване на тайната й любов.

Самият Марков пък не пропуска ден, в който да се завърти из кулоарите на НСА. Уж съвсем случайно и без повод. Странно как визитите му винаги съвпадат с часовете на някогашната му състезателка и отколешна любимка.

„Все са заедно. Долу на пистата. В кафето, пред паркинга. Непрекъснато нещо си говорят. Стои и я наблюдава как води студентите. Никой не знае точно какви са им отношенията и даже не е наша работа, ама е сигурно, че са си близки“, разкрива студент пред „Шоу“.

Тереза Маринова и Христо Марков отричаха ожесточено, че са повече от личен треньор и състезател през почти цялата съвместна дейност преди нейното отказване от спорта. Това стана преди шест години, когато окончателно се разбра, че една от най-талантливите ни скачачки не може да се възстанови. Маринова
 
скъса
ахилесово
сухожилие,
 
подложи се на операция в чужбина, но след завръщането си на пистата вече не бе същата.
Всичките си успехи Тереза дължи на сърцатата работа на Марков, който я подхвана още в тийнейджърска възраст. Говори се, че стройният русенец е първата, а защо не и последна голяма любов на възпитаничката си.
„Тереза винаги е обичала Христо по свой начин. Имали са ужасно трудни моменти заедно, но това е твърде лично и тя никога не сподели цялата истина“, разказва близка приятелка на 34-годишната олимпийска шампионка в тройния скок от Сидни 2000. Именно столицата на Нов Южен Уелс в Австралия е градът, който белязва пътят на Тереза в атлетиката. Там тя става световна шампионка в коронната си дисциплина и чупи световния рекорд за девойки (14,62 м). Годината е 1996-а. Синеоката българка е 19-годишна. Марков е като опиянен от нея още тогава. Двамата демонстрират близост, която буди любопитство в очите на колегите им от останалите отбори. Христо я носи на ръце, не я изпуска от поглед, слиза с нея на закуска, изпраща я до стаята, приготвя й екипировката. Не крие емоциите си, дори когато това е наложително.

Всичко започва 12 месеца по-рано, с неохота разправят хора от обкръжението им. Тереза е на върха на спортната си форма и с лекота печели европейската титла при 18-годишните. Вече се е пренесла окончателно да живее в София и почти денонощно е в компанията на треньора си. Триумфът им не спира дотук. Тандемът стига до европейско злато при жените през 2001 г. в Лисабон и първо място на световното във Виена 2002. Черешката на тортата обаче е 2000 г. - олимпийският стадион в Сидни. Маринова прави феноменален първи опит в сектора за троен скок – 15,20 м, което е нов национален рекорд на България и пети по сила резултат на планетата за всички времена! Над небето в Австралия се излива дъжд като из ведро. Тереза не скача повече, прегръща титлата, а в трибуните
 
Марков не
може да скрие
сълзите си

 
„Това е моето момиче. Няма равна. Друга няма да се роди такава и досега не се е раждала“, нарежда напето Христо, без да му пука дали някой може да изтълкува думите по начин, по който да уязви семейството му. А тогава, както и в момента, бракът на русенеца се клати. Причината – годините наред съмнения, които глождят съпругата му Михаела, че между мъжът й и неговото творение в атлетиката има нещо повече от професионализъм. Има страст и огън в душите. Христо пада на колене на няколко пъти и се кълне пред жена си. „Нищо не е вярно. Тереза никога не би направила нещо, с което да те нарани. Тереза те уважава“, кръсти се Марков пред половинката си.

Михаела събира сили, за да възвърне самочувствието си и да продължи напред без да разваля семейното огнище. На моменти безрезервно му вярва. Състезателката е почти постоянно пред очите й. Стои у тях, вечеря заедно с фамилията, излиза на кафе заедно с нея и с мъжа й. Едва ли би имала този кураж и това безочие да го прави, ако таи в душата си по-дълбоки чувства към Христо, надява се Михаела.
Марков, който е по-голям от плевенчанката с цели 12 години, я ревнува до лудост. Не спи по цели нощи, когато знае, че е излязла навън с приятели. На другия ден я побърква по време на тренировки. За да му отмъсти, Тереза започва да се показва на публични места с мъже. Прави го така, че срещите й да стигнат до неговите уши. Ядосана му е, защото той не спира да лавира. Веднъж казва, че ще се изнесе и ще напусне жена си.

Друг път бие отбой и кърши ръце, че Михаела не би понесла подобен разрив в отношенията и че синът им Кристиян все още е малък, в трудна възраст и е много чувствителен. След като търпеливо стои в сянка и пази любовта им в тайна, през 2008 г. Тереза напуска Христо. Прави го без да му обели нито дума. Спира да отговаря на обажданията му. Спира да отвръща на съобщенията му. Сменя си телефона и категорично отказва да се вижда с него насаме. Решава, че й е време да се задоми. Хваща единственият, който през всичките тези години не се отказва в опитите да бъде част от живота й – Теодор. Бизнесменът също има драматична история. Сключва брак, ражда му се дете, но напуска съпругата си, защото не успява да избие от главата си мисълта за Тереза. С нея минава през деветте кръга на Ада.
Лекоатлетката
 
прави два
спонтанни
аборта
 
преди най-после съдбата да й се усмихне и тя да роди живо и здраво момиченце. Малката се появява на бял свят преди малко повече от година. От уплах да не я урочасат, досега шампионката не позволява детето да бъде снимано. Крие го дори по време на разходките в парка. Абсолютно засекретен е и първият рожден ден на Дарина на 1 февруари. Христо Марков се пречупва й и честити раждането на момиченцето сдържано: „Честита дъщеря. Нали винаги това си искала. Бъди щастлива.“ Скачачката стиска зъби и се преструва, че е успяла да надмогне старата си тръпка. До малко преди Коледа, когато отношенията й с любимия Теди зациклят. Той отсъства често, постоянно е ангажиран, остава му твърде малко време, което да посвети на нея и на щерката. Изпитва угризения към първата си жена и е непрестанно преследван в бизнеса от заможния баща на изоставената булка. Точно той преди време дал начален старт на Теодор в строителния бранш със солидно финансово рамо.

„Къде си?“ Това написала Тереза на Христо. Кратко съобщение, което го заварило на доста километри от София – на високопланинската база на Белмекен. Марков се бил качил с група свои състезатели и снежната виелица ги затрупала. Свършили парите на общината за гориво и снегоринът просто спрял в преспите. Христо запретнал ръкави и започнал сам с помощта на група по-здрави авери да пробва да пробие през виелицата. Като прочел смс-а, му се приискало моментално да запали джипа и да тръгне към София, но не успял. Останал затрупан още няколко дни. Първото, което сторил щом се върнал в столицата обаче било да отиде в НСА. Без да й се обажда предварително. Седнал на пейката и зачакал Маринова да дойде в час със студентите. Когато го видяла долу на закритата писта, плевенчанката изгубила ума си. Но както в добрите стари времена при тях двамата, мълчанието им обикновено е казвало повече от всякакви излишни приказки.
„Закъсали са го. Тя е с бебе на ръце, което обожава. Мъжът й я тормози, защото е като турчин. Засича й времето и май вече започва да се усеща. Къде е тръгнал и Христо на стари години дом да разтуря. Лошо е това, но пред любовта всички стоим мирно“, нарежда по горещата тема възрастен преподавател от НСА, докато стяга студентите за поредната доза упражнения. На всичкото отгоре от няколко месеца обикаля и друг слух. Тереза била съмнително напълняла и
 
може би
отново е
бременна
 
Ако това е истина, то съмненията дали детето е от любимия й Теодор, или от старата любов, която ражда не хваща определено се засилват. Маринова подминава клюките с насмешка и мълчание. Но никой не може да отрече, че стройната фигура на височката 175 см бивша лекоатлетка напоследък се появява облечена във все по-широки и широки дрехи. Може да е мода, но може и да е живот, който расте в утробата й 12 месеца, след като тя стана майка за първи път в живота си.
САШО СЕВЕРИНОВ/ШОУ