Футболният оракул - октоподът Паул продължава да е основна тема. Само преди няколко дни от аквариума в Оберхаузен съобщиха за смъртта на мекотелото, което цяло лято бе център на внимание. Паул предсказваше с точност част от мачовете на световното първенство в ЮАР. Часове след смъртта на октопода обаче се появи нова версия за живота и за способностите му.

Китайската журналистка Сияо Жиян е направила филм, озаглавен “Кой уби октопода Паул”. Според твърденията й, Паул е бил убит още през юли, но е бил заменен от охраната с друг октопод.

"Сигурна съм поне 70%, че съм права. Никой не може да види разликата, защото на практика октоподите са еднакви. Паул е починал още на 9 юли и оттогава германците ни заблуждаваха, че е жив", заяви журналистката пред "Гардиън".

Освен това тя твърди, че зад октопода имало скрити пружини, чрез които той бил напътстван към една от двете кутии.

Тя намира за доста странен фактът, че е получила уверение за съдействие за заснемане на филма си от аквариума в Оберхаузен преди няколко дни и малко по-късно "Паул мистериозно починал".

“Филмът ми цели да разкрие цялата история около способностите на октопода. Затова от аквариума се почувстваха доста застрашени", коментира Сияо Жиян, без да разкрива подробности на какви доказателства базира твърденията си.

От аквариума обаче твърдят, че октоподът е починал във вторник от естествена смърт. Неговият прах ще бъде поставен в урна и той ще се превърне в експонат. Освен това сътрудниците на аквариума ще показват най-интересните моменти от живота на Паул на голям екран./БЛИЦ