Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи купата на отбора на феновете на Челси, които спечелиха осмия благотворителен футболен турнир на Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори. Средствата от благотворителната инициатива са за консумативи и пособия за деца и младежи с увреден слух. В награждаването участваха още председателят на Зоналния съвет на БФС в София Валентин Чакъров и председателят на Асоциацията на българските фенклубове Елена Тодоровска.

Министър Кралев проследи финалния мач от турнира на игрището на комплекс „Спортна София“ в столичния квартал „Зона Б5“. В решителния двубой отборът на феновете на неговия любим клуб Челси победи тима на привържениците на Ювентус с 5:1. На трето и четвърто място се класираха Интер Клуб България и Ливърпул. 

Всички призьори получиха медали и поздравления от министъра. Победителите от фенклуба на Челси поеха ангажимент да издадат членска карта на Кралев, когато научиха, че и той е запален почитател на „сините“ от Лондон.

„Футболът е феномен, защото обединява много хора за благотворителни каузи. Много е приятно, когато видиш непримирими фенове на различни чуждестранни отбори да прегърнат идеята за благотворителност и да помогнат на децата с увреден слух. Похвални са усилията на председателя на Асоциацията на българските фенклубове Елена Тодоровска, която години наред полага усилия този турнир да се провежда. Турнирът има бъдеще и може да се разгърне през следващите години, защото такива благородни инициативи трябва да поощряват от общините и от правителството“, заяви министър Кралев.

Благотворителният турнир между отборите на фенклубовете се проведе в партньорство с БФС, „Спортна София 2000“ ЕАД, Столична община, VTA Security Service и Детска футболна академия „Комета“. Участваха 16 отбора, разпределени в четири групи – „Интер“, „Челси“, „Манчестър Юнайтед“, „Ювентус“, „Галатасарай“, „Ливърпул“, „Рома“, „Барселона“, „Саутхямптън“, „Бешикташ“, „Байерн“, „Астън Вила“, ЧСИ Бъзински, ЧСИ Мариян Петков, ЧСИ Неделчо Митев и включилият се с уайлдкард ФК „Торнадо“ 2013.

Най-малките фенове на чуждестранни отбори получиха като подарък безплатна тренировка, организирана от Детска футболна академия „Комета“. Децата също получиха медали от министър Кралев.
„Благодаря на всички, които участваха в турнира и помогнаха да се съберат средства. Футболът е магия и вие сте с много големи сърца“, обърна се към участниците Мария Кръстева, председател на Асоциацията на родители на деца с увреден слух.

Благодарност към фенклубовете и партньорите на турнира изрази и Елена Тодоровска, председател на Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори. „Всички вие знаете колко е важно да правим добро. В двата дни на нашия благотворителен турнир вие показахте, че заедно можем“, каза тя.

В периода 2015-2017 г. Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори подкрепи сдруженията с нестопанска цел „Аутизъм днес“, „Зачатие“, „Деца с онкохематологични заболявания“ и „Култура без граници“.

Всеки желаещ може да подкрепи благотворителната кауза с превод по банковата сметка на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори”: IBAN: BG53UNCR70001522362221 в Уникредит Булбанк.