Привлекателната грузинска тенисистка София Шапатaва проплака заради спирането на турнирите заради върлуващия коронавирус. 375-ата в света призна, че от началото на сезона е спечелила едва 2900 долара и върви към фалит. Тя призовава да се направи нещо, за да се спасят кариерите на редица тенисисти. Грузинката споделя, че вероятно никога повече няма да играе тенис. 

Шапатaва признава, че няма шанс да се наслаждава на изолацията в дома на родителите си. Няма градина или двор, а само място за паркиране. 

"Всичко, което можете да направите, е да залепите главата си на прозореца", започва 31-годишната тенисистка.

"Братовчед на майка ми се зарази с коронавирус и почина. Беше тежко и потискащо, познавах го от дете. 

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Познавам много италиански играчи, които са вкъщи по-дълго от мен и мисля, че и на тях им е трудно. Просто е тъжно и е много странно, все едно сме в книга за научна фантастика. Всички сме доста депресирани".

„Тенисът като цяло няма тази общност и подкрепа от всички нива, каквато имат другите спортове“, казва Шапатaва, която е направила онлайн петиция с искане за финансова помощ от Международната федерация по тенис за играчи, които не могат дори да си плащат сметките. Към момента близо 2000 души са подписали.

"Много е трудно и много страшно. Тенисистите не са служители на никоя организация или ръководен орган. Печелим пари, ако играем. Дрехите и ракетите ми са от спонсори, но нямам парични награди от тях. Дори вместо аз да плащам на моя треньор, той ми помага финансово.

Говорих с толкова много играчи и имам няколко приятели, които не знаят как да си платят наема този месец. Петицията е начин да бъдем изслушани. Просто се опитвам да привлека вниманието на ITF.

Ние плащаме глоби за всичко - ако направим нещо на корта или се оттеглим от турнир със закъснение. Смятам, че по някакъв начин принадлежим към тях и следователно сега те трябва да ни помогнат. Не можем да работим. Не можем да играем и клубни мачове, които са най-големият доход за тенисисти с по-нисък ранг", завършва красавицата.