ФБР издирва под дърво и камък бивш играч на Академик за двойно убийство в САЩ. 32-годишният Джеймс Ричардсън. Баскетболистът, който мина за кратко през “студентите” през сезон 2001/2002, застрелял двама души на улицата в Грийнвил, Южна Каролина след скандал в местен бар. 201-сантиметровото крило дойде на проби в София през август 2001-а и дори изкара подготвителен период с отбора на Петко Маринов. Ричардсън бе освободен малко след завръщането на състава от Турция, уточняват колегите от  Sportline. Там Академик срещна на два пъти Бешикташ в контроли, но американецът не успя да впечатли ръководството. С него бе отпратен и сънародникът му Тайсън Фишър, който също се пробва у нас.
Кариерата на Джеймс Ричардсън е пълна катастрофа, показва справка в интернет. Последният му отбор е Олбъни Патрънс от ABA лигата (2005/2006), откъдето го уволняват като играч през февруари 2006 г., но пък го назначават за треньор. И на новата си длъжност Ричардсън не се задържа дълго.
32-годишният бивш баскетболист от днес се води за общонационално издирване отвъд океана. Двойното убийство, в което е обвинен и за което има свидетели, е извършено в 2:00 часа снощи на една от централните улици в Грийнвийл, Южна Каролина. Джеймс е застрелял в главата и горната част на тялото двама души, които малко по-късно са издъхнали от раните си. Жертвите са Елдър Ленгдън Блекни на 21 години, отличник по бизнес администрация и индустриална логистика в университета на Източна Каролина, един от най-големите таланти на висшето учебно заведение в бейзболния тим, и Чарлз Андрю "Дрю" Кърби, на 27 години, мениджър на пицария "Микеланджело", която е разположена срещу бара, от който е бил изхвърлен Ричардсън.
Нито бейзболистът Блекни, нито шефът на пицарията са участвали в развихрилата се в нощното заведение свада, довела до кървавата баня. Ричардсън е открил огън по тях без конкретен мотив, по всяка вероятност под въздействието на алкохол и наркотици. Той бил изритан от охраната на бара, но още вътре сипел закани, че има оръжие и отива да го зареди, за да въдвори справедливост. Джеймс е стрелял в движение от старото си БМВ, модел 1980 г. Полицията още не знае дали сам е управлявал автомобила или е имало и друг съучастник. Колата е открита на изхода на Грийнвил, но от бившия играч на Академик до момента няма следа. В памет на бейзболната си звезда и отличник в академичната си програма деканът на университета в Източна Каролина обяви ден на траур.