ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК!

Суперзвездата Лео Меси заедно с всичките му съотборници цъфнаха със...свалени гащи. Футболистите и техните треньори са герои в поредната коледна кампания за традиционни каталунски коледни играчки. Това нямаше да направи впечатление на никого, ако фигурките, наречени caganer не бяха със свалени гащи.

В този вид се явяват всяка година силните на деня, футболисти или звезди. Фигурката caganer присъства традиционно на Коледа, като се поставя някъде из къщата или във възстановката на Рождество. Тя е изработена от гипс, порцелан или глина и е оцветена. Целта на гостите, дошли за Рождество, е да открият тези малки играчки, което ще им гарантира успех.

Иначе в колекцията отдавна са редица политици, футболисти, местни кметове и безобидни измислени герои. Цената на една фигурка е 16 евро, поръчани онлайн, като със сигурност на пазарите в Барселона същите артикули могат да се намерят до Коледа. Производителите отбелязват, че това не е гавра с хората, а напротив – проява на уважение към личността им. Преди това герои бяха френският президент Франсоа Оланд, американският Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, папа Бенедикт ХVІ и Мерлин Монро. За тази Коледа майсторите предлагат освен Оланд и фигурки на Чарли Чаплин и на Пабло Пикасо.