Две в едно по габровски. На символичната цена от левче и 50 стотинки габровци ще могат да гледат филма за най-известния българин по света – Христо Стоичков, и демонстративен мач с участието на бившия нападател на Барселона. Събитието ще бъде в зала „Орловец“ в понеделник, 28 януари, съобщава sport-gabrovo. Община Габрово съфинансира проявата, като запазва цената на входния билет такава, каквато е и в останалите дни, в които се играят срещи от традиционния турнир по минифутбол – 1,50 лева. За ученици и пенсионери входът ще бъде свободен.

В 18 часа, върху екран с размери 6/5 метра, който ще бъде монтиран на игралното поле в Спортна зала “Орловец“, ще започне прожекцията на филма „Стоичков – истината за легендата“, чиито режисьор и сценарист е Борислав Колев. Това e биографичен филм, посветен на живота и професионалната кариера на най-известния българин по света. В него участват световноизвестни имена като един от най-легендарните футболисти и треньори на всички времена Йохан Кройф - треньор на Стоичков в най-бляскавия период в кариерата му в Барселона и негов ментор в живота; великият тенор Хосе Карерас – фанатичен фен и приятел на Стоичков; съотборниците му в знаменития дрийм тим на каталунците Чики Бегеристайн, Алесанко и Еусебио; мениджърът на Стоичков - Хосе Мария Мингея, мениджър също на уникални футболисти като Марадона, Ривалдо и Роналдо; Жорди Пужол – президент ва Каталуния от 1980 до 2003 г., най-влиятелният политик в каталунската история. Сред българите, които участват във филма, са знакови за футбола имена като Димитър Пенев, Наско Сираков, Борислав Михайлов, Йордан Лечков, Емил Костадинов. И още: актьорът Валентин Танев и цигуларят Васко Василев. Специална роля има актьорът-легенда на българското кино Иван Иванов („Всичко е любов“).

Филмът вече има широко медийно отразяване в България и солидна международна биография. „Стоичков“ беше избран да закрие последния „София филм фест“. Представен бе на кинофестивала в Кан, имаше специална прожекция и в Лондон, по време на Олимпийските игри, като гвоздей на българската културна програма. Включен беше в официалната селекция на кинофестивалите в Милано и Варшава.

През тази година световната обиколка на „Стоичков“ продължава. Филмът е селектиран досега за фестивалите So Independent в Ню Йорк (19-23 февруари) и DocsBacelona (28 май – 3 юни), където ще бъде и официалната му премиера в Испания. Има покани за прожекции в Чикаго, Берлин, Париж, Сараево. „Стоичков“ е продаден на най-влиятелната телевизия в Каталуния TV3. Той е единственият български филм, закупен от една от най-могъщите телевизионни платформи в света – Canal+.

Веднага след прожекцията на филма, зрителите в зала „Орловец“ ще могат да наблюдават и демонстративен двубой с участието на носителя на Златната топка и Златната обувка. Със свой отбор Стоичков ще се изправи срещу състав изграден от най-добрите играчи в XXI-ся традиционен турнир по минифутбол.

3_25.jpg